Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi’nin iş birliğinde düzenlenen “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek – İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” başlıklı etkinlik, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi.
Sunumlar, interaktif çalışmalar ve yuvarlak masa toplantılarıyla şekillenen etkinlikte, kentlerin iklim değişikliğiyle mücadelesine yerel çözümler geliştirildi.
İzmir, Türkiye’de ilk yerel COP sürecini başlattı
Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, COP İzmir programının dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Ülkelerin dinamikleri her kent için farklı olabiliyor. Merkezde söylenen, bazen yerelde geçerli olamayabiliyor. O yüzden kendi ihtiyaç ve önceliklerimizi kentler olarak ortaya koyalım fikri gelişti. Türkiye’de ilk COP’u İzmir başlattı.
Tüm bu bilgileri alacağız ve Bursa’da Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında sunacağız. ICLEI’nin (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler) yürüttüğü başka bir toplantıda da sunum yapacağız ve bunları eylem planlarımıza dökmeye çalışacağız. Sizin profesyonel birikiminiz bu yolu aydınlatacak. İzmir’de hep beraber bu çalışmaların öncüsü olmak zorundayız” dedi.
Ali Faruk Göksu’dan “yeşil kuşak” çağrısı
Etkinlikte “İzmir’de Mavi-Yeşil Altyapı ve Ekolojik Koridorlar” başlıklı bir sunum yapan şehir plancısı Ali Faruk Göksu, iklim krizinin geldiği noktayı vurgulayarak, “Gezegenimiz artık insanoğlunun yarattığı yükü kaldıramıyor. Küresel COP’ların artık bu işe çare bulamadığını, bu yüzden yerel harekete ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
İzmir de yerel COP vizyonuna ne katkı sağlayabiliriz konusunu gündemine almış ve bunu yapmakla çok iyi yapmış. İzmir’in mavi ve yeşil örtüsü, iklim krizinin bir yığın sorununa yanıt verebilir mi, en temel soru bu. Biz doğayı yeniden nasıl keşfedebiliriz, bunun üzerinde durulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ali Faruk Göksu, İzmir’in doğası ve ekolojik yapısıyla güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Kültürpark odaklı, Yamanlar’ı, Balçova’yı, İnciraltı’nı dikkate alan, var olan dereleri, yeşilleri sistemin bir parçası haline getirerek bir yeşil kuşak teorisi geliştirip bunu eyleme dönüştürebilir miyiz, çabamız bu. Sevindirici bir şey oldu; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Güzel İzmir Hareketi’ni başlattı.
Güzel İzmir Hareketi’nde birtakım kamusal alanların canlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu küçük dokunuşlar, bu büyük resme katkı sağlar mı düşüncesiyle bunları yapmaya çalıştık. İzmir için bir mavi-yeşil örtü tasarlanacaksa bölgesel bakmamız, Gediz’iyle, Küçük Menderes’iyle, büyük resme bakarak büyük hedeflerimizi koymamız lazım. Üç renk ve üç strateji geliştirmemiz, kenar etkisini düşünerek İzmir’in doğu kenarını tasarlamamız gerekiyor. Mikro yeşil çözümlerle de o sistemin nasıl çalışacağını görmemiz lazım” diye konuştu.
Kentte “iyi olma hali” masaya yatırıldı
Etkinlikte İzmir’in mevcut yeşil alanlarını, kaybolan ekosistemlerini ve yapılaşmış bölgelerini harita üzerinden analiz eden interaktif çalışmalar yürütüldü. Katılımcılar, şehrin mavi, yeşil ve gri dokusuna dair yeni planlamalar için fikir alışverişinde bulundu.
Yuvarlak masa oturumlarında şu başlıklar ele alındı:
- İklime Duyarlı Planlama ve Kentsel Dönüşüm
- Yeni Nesil Kent Meydanları için Tasarım ve Peyzaj
- Ekolojik Dere Islahı: Mavi ve Yeşil Ağlar
- Kentte İyi Olma Hali ve Yeşil Alanlar
- Karbon Yutak Alanları
- Kır-Kent Çeperleri
- Doğa Rotaları ve Alternatif Turizm
Yerelden küresele uzanan iklim mücadelesi
COP İzmir süreci, yerel aktörlerin iklim krizine karşı harekete geçmesini sağlamayı, farkındalık yaratmayı ve güçlü bir yerel mutabakat oluşturarak küresel COP gündemine katkı sunmayı hedefliyor.
COP nedir?
Taraflar Konferansı (COP), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında her yıl düzenlenen küresel iklim zirvesidir. 1994 yılından bu yana farklı ülkelerde yapılan bu zirveler, dünya genelinde iklim politikalarının belirlendiği en yüksek düzeyde toplantılardır. 2024’te Azerbaycan’da düzenlenen COP29’un ardından, COP30 zirvesi 2025 Kasım ayında Brezilya’da gerçekleştirilecek.