YEDAŞ ve EKOBİD, sürdürülebilir bir dünya için pedal çevirdi YEDAŞ ve EKOBİD, sürdürülebilir bir dünya için pedal çevirdi

İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu sağlanması için Veysel Eroğlu’nun Tarım ve Orman Bakanı olduğu 2011 yılında 250 milyon lira harcanarak yapımı tamamlanan ancak 48 milyon liralık ihalelere rağmen dibinden su sızdırmaya devam eden Gördes Barajı’ndan İzmir’e 2020 yılından bu yana günde ancak ortalama 200 bin metreküp su gönderilebiliyor. Bölgede sonbahar ve kış aylarında yetersiz yağış kaydedildiği için, toplam su depolama kapasitesi 448 milyon metreküp olduğu halde en fazla 60 milyon metreküp su biriktirilebilen barajda sadece 52.168.000 metreküp su kaldı. Yaz döneminde Gölmarmara ve çevresinde 15 bin dekarlık tarım alanının da sulanması amacıyla inşa edilen barajdan İzmir’e günde ortalama 200 bin metreküp su gönderilmesi halinde bu rakam İzmir’in barajdan alması gereken yıllık su miktarını bile karşılamıyor. Ayrıca tarımsal alanları sulamak da imkansız hale geliyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

Tek içme suyu barajı

Tek içme suyu barajıDevlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre İzmir ve Manisa'da, bazıları tamamlanmak üzere olan 33 barajın inşaatı devam ediyor. Ancak Aliağa, Beydağ, Bergama, Kemalpaşa, Menemen, Tire, Seferihisar, Ahmetli, Alaşehir, Akhisar, Demirci, Gördes, Kula, Soma ve Kırkağaç'ta inşa edilen bu barajlardan Ödemiş'e içme suyu verilecek Rahmanlar Barajı dışında, içme suyu amaçlı tek bir baraj yok. Barajların tamamı sulama amaçlı olarak inşa ediliyor.

Parası yıllarca ödendi

Parası yıllarca ödendiGördes Barajı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hem İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu verilmesi hem de Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanması için 250 milyon dolarlık harcama ile inşa edildi. 2011 yılında hizmete giren Gördes Barajı'nda delik tespit edilince barajın içindeki su 2012 yılında tamamen boşaltıldı. Baraj tabanında kireçtaşı tabakasının erimesiyle oluşan sızıntının giderilmesi için 21 milyon lira harcandı, barajın zeminine geomembran denilen plastik madde döşendi, üzerine beton döküldü, ardından baraj yeniden su tutmaya başladı. Ancak bütün çabalara rağmen 448 milyon metreküp su biriktirme kapasitesi olan barajdaki su miktarı 70 milyon metreküpü hiç geçemedi ve İzmir'e 2020 yılına kadar su verilmesi mümkün olmadı. Sızıntının giderilmesi için açılan 27 milyon liralık ihale de sonuç vermedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de suyun kente temiz ulaşması için ana boru hattı üzerinde 56 milyon liralık harcama ile Bornova Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini 2016 yılında tamamladı. Ancak arıtma tesisi ilk kez 2021 yılında kullanılabildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, barajdan su alamadığı halde DSİ'ne 2010 yılından beri düzenli su faturası ödüyordu.
Gördes Barajı, Marmara Gölü’ne su taşıyan en önemli su kaynağı olan Gördes Çayı’nın önü kesilince gölün kurumasına da neden olmuştu.

Muhabir: Veli Uslu