Son Mühür- DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, fındık alım fiyatlarının açıklanmasına kısa süre kala yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde lider konumda olmasına rağmen üreticilerin mağduriyetinin sürdüğünü belirtti. Karal, “Üreticimizin emeği belirsizlik içinde heba edilmemeli. Açıklanacak fiyat, hem maliyetleri karşılamalı hem de emeğin hakkını tam anlamıyla teslim etmelidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Dünya fındık üretiminde öncü konumda

Hasan Karal, Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’inden fazlasını karşılayan önemli bir üretici ülke olduğunu vurguladı. Karadeniz Bölgesi’nde yoğun şekilde yetiştirilen fındığın, ülke ekonomisi ve tarım sektörü açısından yüksek katma değer sağladığını ifade eden Karal, bu potansiyelin üreticinin refahına yansımadığını dile getirdi.

Karal, fındıkta henüz stratejik bir planlama ve uzun vadeli bir perspektif oluşturulmadığını belirterek, bölgedeki üreticilerin piyasa koşullarına terk edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Sürdürülebilir ve uzun vadeli fiyat politikası gerekiyor

 Deva Partisi I Hasan Karal

Karal, zirai don, yükselen gübre fiyatları ve bilimsel temelden uzak tarım politikalarının fındık sektöründeki krizi derinleştirdiğini söyledi. Hasat öncesi rekolte tahminlerinin fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ise müdahalede ya geç kaldığını ya da hiç yer almadığını ifade etti. “Üreticiler, artan maliyetlerle mücadele ederken bir de belirsiz fiyat açıklamaları ile karşı karşıya kalmamalıdır” diyen Karal, devletin çiftçinin yanında durması gerektiğinin altını çizdi.

Karal, “Fındık alım fiyatı sadece bir sezonluk değil, emeğin karşılığını veren ve üretimin devamlılığını garanti altına alan uzun vadeli bir anlayışla belirlenmelidir. Maliyeti göz ardı eden, emeği değersizleştiren fiyat politikaları üreticiyi ve tarımı ayakta tutamaz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin görevini zamanında ve kararlı adımlarla yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde üreticinin mağduriyetinin artacağını ve tarım sektörünün zarar göreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi