Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde düzenlenen, EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı zamanda Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Serra Kamer ve EGEHAYMER Müdürü Prof. Dr. Murat Olukman’ın başkanlığını yaptığı sempozyuma, EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, akademisyenler, öğrenciler ile çok sayıda ulusal ve uluslararası uzman katıldı.

++Onkolojik Araştırmalarda Deneysel Hayvan Modellemeleri Sempozyumu (Prof.Dr.Sibel Göksel) (1)

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, “EÜ Tıp Fakültesinde klinik araştırmalarımızı yürüttüğümüz Proje ve Özel Hizmetler Koordinasyon Merkezimizde halen devam eden yaklaşık 380 ile ile 420 klinik araştırmamız bulunuyor. Bunların yüzde 80 ile yüzde 85’ini uzun süreli onkolojik çalışmalar oluşturuyor. Ülkemizde kanser modellemelerinde klinik çalışmalar yürütülüyor ancak onkoloji alanında deneysel çalışmalara daha çok ağırlık verilmesi ve araştırmacıların embriyo modelleme konularına daha fazla yönelmesi gerekiyor. Bu anlamda, bugün düzenlenen sempozyumun onkoloji alanında çalışmalar yürüten araştırmacılara büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca, sempozyum kapsamında düzenlenen hipotez yarışmasından değerli fikirlerin çıkacağına inanıyorum” dedi.

“Farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirdik”

Sempozyumun onkolojik çalışmalarda deney hayvanı temelli araştırmaların güncel yerinin de ele alınacağını belirten Prof. Dr. Kamer, “Düzenlediğimiz bu sempozyum sayesinde, Ege Üniversitesi Deney Hayvanları Merkezinin olanakları ve çalışma prensiplerinin tanıtılması ve genç araştırmacılara deneysel hayvan çalışmalarındaki etik, metadolojik prensipler ile genel bir ufuk açmayı hedefliyoruz. Kanser tanı ve tedavisinde çalışan tıp doktorlarını ve üniversitemizde deneyimli temel bilimcileri buluşturmayı ve farklı disiplinleri bir araya getirerek, ortak projeler geliştirilmesine zemin hazırlanmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

++Onkolojik Araştırmalarda Deneysel Hayvan Modellemeleri Sempozyumu (Prof.Dr.Serra Kamer) (1)

Konuşmasında EGEHAYMER hakkında bilgi veren Prof. Dr. Olukman, “Bugün tüm dünyada 2022 yılı verilerine göre reçeteli ilaçların toplam tutar miktarı 893 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yaklaşık yüzde 40’lık kısmını onkoloji ilaçları oluşturuyor. Türkiye’de de 2022 TÜİK verilerine göre en çok ilaç harcamalarında kardiyovasküler sistem ilaçları, arkasından onkoloji ilaçları geliyor. Bu nedenle, onkoloji alanındaki araştırmalarda ilaç araştırmaları ve en önemli basamağında hayvan çalışmalarının olduğu pre-klinik çalışmalar büyük önem arz ediyor. Ege Üniversitesi olarak, tüm ilaç ve bilimsel araştırmalar için bu pre-klinik çalışmalarda elimizden gelen tüm desteği veriyoruz” dedi.

“Pek çok konuda sunumlar yapıldı”

Tükürük Bezi Hastalıklarında Yeni Dönem Tükürük Bezi Hastalıklarında Yeni Dönem

Tüm gün süren ve yoğun katılımın olduğu sempozyumda “EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER) Çalışma Prensipleri”, “Onkolojik Araştırmalarda Deney Hayvanı Temelli Araştırmaların Güncel Yeri”, “Deneysel Hayvan Çalışmalarında Etik Kurallar”, “Kanser Araştırmalarında Kullanılan Deney Hayvanı Türleri ve Özellikleri”, “Deney Hayvanlarında Tümör Modelleri Nasıl Geliştirilir?”, “Deney Hayvanlarında Biyolojik Materyal Alımı ve Değerlendirme Yöntemleri”, “Radyasyon Onkolojisinde Deneysel Hayvan Çalışmaları”, “Kanserde İlaç Araştırma Yöntemleri, Nanotaşıyıcılar ve Hedefe Yönelik Tedaviler” ve İngiltere-Belfast Translation Radiation Biology at Quenen’s Üniversitesi ile çevrimiçi düzenlenen “Preclinical Models of Radiotherapy Response”  başlıklı konular ele ele alındı.

Sempozyumda ayrıca, onkolojik alanda hayvan deneyi çalışmalarına ilgiyi artırmak ve bu alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacıları desteklemek amacı ile düzenlenen “Onkolojik Çalışmalarda Deneysel Hayvan Modeli” temalı hipotez yarışmasını kazanan ekipler için ödül töreni düzenlendi.

Editör: Yaren Karaaslan