Son Mühür/Merve Turan- İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, sıcaklıkların 40 dereceye ulaşmasıyla kent genelinde yangın riskinin arttığı uyarısında bulundu. Önümüzdeki kritik 5 gün boyunca yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgar etkisinin yangın tehlikesini artıracağı belirtilirken, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısı yapıldı. Ekipler, özellikle sigara izmaritlerinin ormanlık alanlara atılmaması, piknik ateşi yakılmaması ve anız yangınlarının engellenmesi gerektiğini vurguladı.
Son 50 günde binlerce yangına müdahale edildi
İzmir itfaiyesi, 1 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında 4 bin 208 yangına müdahale etti. Bu yangınlardan 115’i orman yangını olarak kayıtlara geçerken, yaklaşık 26 bin hektarlık alan zarar gördü. Yetkililer, özellikle sigara izmariti atılması, kontrolsüz ateş yakılması ve tarımsal faaliyetlerde tedbirsizliklerin yangınları tetiklediğini bildirdi.
İtfaiye Başkanı’ndan kritik uyarılar
İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, haziran ayında yaşanan büyük orman yangınlarına dikkat çekerek, rüzgarın yangının yayılma hızını belirlediğini söyledi. “Poyraz ve karayel rüzgarları İzmir için büyük tehlike oluşturuyor” diyen Korkmaz, vatandaşları piknik ateşi yakılmaması, sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması, kaynak çalışmaları sırasında titiz olunması konusunda uyardı.
Yangınlarla mücadelede önlem önemli
Korkmaz, yangınla mücadelede aktif rol alan itfaiye ekiplerinin büyük fedakârlık gösterdiğini belirterek, “Yangın öncesi alınacak tedbirler, yangınla mücadeleden çok daha etkili. Herkesin birbirini uyarması felaketleri önleyebilir” ifadelerini kullandı. İzmir’de orman yangınlarında iki itfaiye şehidinin olduğu hatırlatıldı.
Hafta sonları yangınlar artıyor
İnsan kaynaklı yangınların yüzde 90’dan fazlasını oluşturduğunu aktaran Korkmaz, özellikle hafta sonları yangın sayısının arttığını dile getirdi. “Küçük dikkatsizlikler bile büyük yangınlara yol açıyor. İzmirliler ve kentimize gelen ziyaretçilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. Sigara izmaritlerinin orman yangınlarındaki rolü de ayrıca vurgulandı.