İzmir’in Tire ilçesinde yaşayan Zeliha Akyel, eşinin tarım işlerinde yaşadığı üç iflasın ardından hayvancılıkla sektöre adım atarak, kendi işini kurma yolunda azimle ilerleyen bir girişimci olarak dikkat çekiyor. Eğitimi ve kararlılığı ile sektördeki yerini sağlamlaştıran Akyel, aynı zamanda çocukları ve ailesiyle birlikte büyüttüğü çiftliğini başarıyla yönetiyor.
Aileyi kurtarma kararı
Zeliha Akyel’in girişimcilik serüveni, 1992 yılında evlendiği Aydın Akyel’in tarım sektöründe yaşadığı mali zorluklarla başladı. Eşi, patates üretimi yapan bir çiftlikte çalışırken 1996, 2002 ve 2012 yıllarında iflas etti.
Aile, bu süreçte büyük maddi sıkıntılar yaşadı. Ancak Zeliha Akyel, bu zorlukları fırsata çevirmek için kendi işini kurma kararı aldı. Eşinin karşı çıkmasına rağmen, hayvancılıkla ilgili hiçbir deneyimi olmasa da cesurca büyükbaş hayvancılık yapmaya başladı.
Hayvancılığa başlamak için herhangi bir deneyimi olmayan Akyel, Tire Halk Eğitim Merkezi’nde ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile KOSGEB’in ortak kurslarında eğitim aldı. “Peynir yapımı ve hayvan yetiştiriciliği” üzerine aldığı yaklaşık üç aylık eğitim, ona bu alandaki temel bilgileri kazandırdı. Eşini ikna ettikten sonra, 2017 sonunda sınırlı imkanlarla bir çiftlik kurarak iş hayatına atıldı.
Zorlu çiftlik günleri
Zeliha Akyel, çiftlikteki tüm işleri tek başına yönetiyor. Hayvanların bakımı, sağımı ve beslenmesi gibi sorumlulukların yanı sıra, aşı ve ilaç uygulamalarıyla da ilgileniyor. Her koşulda, gece gündüz demeden hayvanlarıyla ilgilenmeye devam ediyor.
Soğuk, sıcak, kar, yağmur fark etmeksizin her gün erken saatlerde işlerine başlayan Akyel, aynı zamanda buzağıları biberonla besliyor ve zaman zaman çocuklarından da destek alıyor.
Üniversite eğitimi
2017’de çiftlik kurduktan sonra, Zeliha Akyel’in eğitimle ilgili hedefleri de devam etti. 2022 yılında, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü’ne girmeyi başardı ve geçen yıl başarıyla mezun oldu. Bu süreçte, Tire’deki süt kooperatifinde yaptığı staj ile sektördeki tecrübesini pekiştirdi.
Yeni hedef: Organik ürünler ve butik mandıra kurmak
Zeliha Akyel, sektördeki tecrübesini ve eğitimini daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Kızının da desteğiyle, doğal süt ve süt ürünlerini tüketiciye sunmayı planlıyor.
Organik ürünler üretmek amacıyla butik bir mandıra kurmak isteyen Akyel, peynir ve yoğurt üretimini hedefliyor. Kendisine güveniyor ve bu hedeflere ulaşmak için kararlılıkla adımlarını atıyor.
"Azmimi göstermek istiyorum"
Zeliha Akyel, işine olan bağlılığını ve sevincini şu sözlerle ifade ediyor: “Başladığım işi bitirmek isterim. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendi işimi kurarak bu süreçteki azmimi göstermek istiyorum.” Çiftliği kurduktan sonra bir an bile pes etmeyen Akyel, Tire’nin dokuzuncu “ari işletmesi” olmanın gururunu yaşıyor.