BÜNYAMİN DOBRUCALI /
Buca Cezaevi’nin yıkılmasıyla ortaya çıkan ve değerine paha biçilemeyen arazi ne olacak? Sorusuna cevap aramaya devam ediyoruz. ‘Ne olacağına’ cevap verebilmek için önce ‘ne olduğunu’ hatırlamakta fayda var. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’la yaptığımız sohbette Buca Cezaevi’nin yıkılmasının ardından Adalet Bakanlığı’nın devreden çıktığı ve arazinin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Başkan Kılıç, Ahmet Piriştina’nın Büyükşehir, Cemil Şeboy’un da Buca Belediye başkanı olduğu dönemde cezaevinin olduğu bölgeye 25 bin metrekarelik Ticaret Merkezi izni verildiğini vurgulamıştı. Yasal anlamda arazinin kamuoyunda beklendiği ve istendiği gibi ‘yeşil alan ve park’ olmasının önünde bu TM izninin sıkıntı yarattığını belirten Erhan Kılıç, ‘yapabileceğim fazla bir şey yok. Buraya AVM yapılmak istenirse ruhsat için bana gelmek zorundalar. Bu ruhsatı vermem. Bu bölge 30-40 bin kişinin aynı anda gelmesini kaldırabilecek bir bölge değil’ açıklamasında bulunmuştu.
ŞEBOY’A O ARAZİYE NEDEN ‘TM’ İZNİ VERDİNİZ DİYE SORDUM…
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın ‘yasal anlamda elinin kolunun bağlı olduğu ve bütün yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na geçtiğine yönelik sözlerine, Buca’yı 15 yıl yönetmiş Cemil Şeboy’dan destek geldi. ‘’Evet, yeni sistemde bütün yetki Çevre Bakanlığı’nda’ hatırlatmasında bulunan Cemil Şeboy, neden imar planına Ticaret Merkezi izni verdiklerine de açıklık getirdi.


AHMET PİRİŞTİNA’YLA BİRLİKTE KARAR VERDİK
‘Benim Buca Cezaevi’yle ilgili plan ve projelerim çok eskilere dayanıyor’ diyen Cemil Şeboy, rahmetli Ahmet Piriştina Büyükşehir Belediye Başkanıyken ben de Buca Belediye Başkanıydım. Birlikte kafa kafaya verdik ve Buca Cezaevi’ni buradan nasıl taşıtabiliriz diye düşündük. Mehmet Ağar Adalet Bakanıydı o dönemde. Dedik ki Piriştina’yla birlikte, ‘öyle bir şey yapalım ki, Adalet Bakanlığına bu cazip gelsin. Yani onları teşvik etmek istiyoruz. O bölge 82 bin metrekarelik bir bölge. Bu bölgenin 25 bin metrekaresine Ticaret Merkezi izni verelim, o bölgenin değeri çok artacağı için adalet Bakanlığı’da taşınmaya sıcak baksın. Mehmet Ağar’la da görüştük. O taraftan da sıcak mesajlar aldık ve biz TM iznini verdik. Ancak  odan sonra belki 10 bakan değişti Adalet Bakanlığı’nda, bize verilen sözler bir türlü tutulmadı.


KIRIKLAR CEZAEVİ’Nİ BEN YAPTIM! ŞAKRAN’I BEK İKNA ETTİM
Dönemin Adalet Bakanları’nı ikna edebilmek için ne yapabiliriz diye düşünüyordum. Ahmet Piriştina o dönemde İzmir Milletvekili olarak Ankara’daydı. O aradı, yeni bir cezaevi yeri bulalım, o zaman taşınkaya ikna edebiliriz dedi. Tam da o dönemde Buca Gölet için yer bakıyordum. Kırıklar’da 650 dönümlük yeri buldum. İnşaat başladı. Kırıklar Cezaevi kuruldu. Ancak sürekli bakan değiştiği için yine taşınma işlemi olmadı. Yılmadım, Şakran’da o zamanlar belediye vardı. Onu ikna ettim, Şakran Cezaevi yaşama geçti. 3 bin nüfusu vardı Şakran’ın, dedim 3 bin 500 kişilik cezaevi nüfusu gelecek, devletten alacağın para ikiye katlanacak, onun minibüsü olacak, kirası olacak, bölgenin değeri aratacak diyerek arkadaşı ikna ettim. İzmir’e sırf Buca Cezaevi taşınsın diye iki adet cezaevi kazandıracak sürecin içinde yer aldım ancak bir türlü Buca Cezaevi taşınmadı. Erdoğan Başbakan’dı gittim bu cezaevinin neden taşınması gerektiğini anlattım, ikna oldu ancak bir türlü olmadı, Binali Yıldırım 2014’te Büyükşehir adayıydı, onu da ikna ettim Buca Cezaeviyle ilgili proje hazırladım ancak seçilemedik. 


ADI ÖZGÜRLÜK PARKI OLACAKTI
Projenin ismini "Özgürlük Parkı" koyduğunu belirten Cemil Şeboy, kentin göbeğinde yapılacak yaşam merkezinde büyük sosyal alanlar, kadın ve engelli aktivite merkezi, anfi tiyatro, ağaçlandırılmış yeşil alanlar, üstü otopark olan kapalı pazaryeri, çocuk oyun parkı, tören alanı, süs havuzları, açık otopark ve cezaevinin bir koğuşundan oluşturulacak Cezaevi Müzesi bulunacağını, projenin kangren halindeki Buca trafiğine de merhem olacağını ifade etti.

Editör: TE Bilişim