Son Mühür- Berivan Kaya/ AK Parti 23 Şubat 2025 Pazar günü Ankara'da 8. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. 
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Kayseri Tren Garı’nda bir araya gelen yaklaşık 4 bin partilinin özel tren seferiyle Ankara’ya taşındığı iddialarını meclis gündemine taşıdı. 

Özel tren tahsis edildi 

Akın açıklamasında, "TCDD işletmesinin internet sayfasında Kayseri kalkışlı tren seferi bulunduğu yönünde herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Buna karşılık tek seferde 4 bin kişinin kongreye taşınmış olduğu düşünüldüğünde bunun için tarifeli tren seferi kullanılmadığı, sırf kongreye üye taşınması için o güne özel bir tren tahsis edildiği anlaşılmaktadır. Aksi halde, tarifeli bir tren seferinde 4 bin kişilik boş her bulunması hayatın olağan akışına uygun değildir" ifadelerine yer verdi. 

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na soru önergesi veren Akın, "TCDD’nin Kayseri kalkışlı Ankara Gar seferi yapan tarifeli tren seferi var mıdır? Varsa bu tren seferi her gün yapılmakta mıdır ve bu seferle bir defada maksimum kaç kişi taşınabilmektedir? diye sordu. 

Kongre için tren tahsis edildiği iddialarını soran DEM Partili Akın, "Edilmişse bu tahsis talebi nereden gelmiştir? TCDD işletmeleri, her parti, kurum veya kuruluş için başvuru üzerine tren tahsis etmekte midir? Yoksa bu uygulama sadece AKP için mi geçerlidir?" dedi. 

Kamu kaynakları kullanıldı mı? 

Kamu kaynağı kullanılıp kullanılmadığını soran Akın,  "Kullanılmışsa bunun için TCDD bütçesinden kaç TL bu işe harcanmıştır? Kayseri’den Ankara’ya AKP kongresi için tahsis edilen tren için yolcu başına kaç TL ödeme yapılmıştır? Bu ödeme kim tarafından gerçekleştirilmiştir?" sorularına yer verdi. 

Tren vagonlarına AK Parti reklamı içeren giydirme yapılması için TCDD İşletmesinden izin alınıp alınmadığını soran DEM Partili Akın, "Alınmış ise izin talep edilen dilekçenin bir örneği bakanlığınız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Bu reklam için AKP Genel Merkezinden veya partinin herhangi bir biriminden reklam ücreti alınmış mıdır? Alınmışsa bunun için AKP tarafından TCDD’ye kaç TL reklam ücreti ödenmiştir?" diye sordu. 

Akın'ın sorularının devamı şu şekilde; 

"Her parti, kurum veya kuruluş herhangi bir tren seferi için vagonlara kendi reklamını içeren giydirme yapabilmekte midir? Yoksa bu uygulama sadece AKP için mi hayata geçirilmiştir? Bugüne kadar herhangi bir siyasi partinin kongresine özel olarak tahsis edilmiş bir tren saferi olmuş mudur? Olmuşsa hangi partinin hangi tarihteki kongresi için özel sefer düzenlenmiştir?"
 

Muhabir: BERİVAN KAYA