Tartışmaların odağındaki isimlerden biri olan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere görevden uzaklaştırıldı. 8 Temmuz günü Sulh Ceza Hakimliği’nin konutunu terk etmeme adli kontrol kararı vermesi üzerine, Bakanlık Anayasa’nın 127. maddesi gereği geçici tedbir uyguladı. CHP’li Tutdere, yolsuzluk soruşturması kapsamında “icbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bu gelişme, diğer CHP belediyelerinde yaşanan benzer soruşturmalarla birlikte siyasi gündemi hareketlendirdi. İşte, Tutdere’nin görevden uzaklaştırılma süreci ve suçlamaların detayları.
Görevden uzaklaştırma kararı
İçişleri Bakanlığı, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle görevden uzaklaştırma kararı aldı. Karar, Sulh Ceza Hakimliği’nin 8 Temmuz 2025 tarihli ve 2025/855 sorgu sayılı kararıyla Tutdere’nin adli kontrol altına alınmasını gerekçe gösterdi. Bakanlık, Anayasa’nın 127. maddesi ve Belediye Kanunu’nun 45. maddesine dayanarak geçici tedbir uyguladı. Bu tedbir, soruşturmanın selameti ve kamu hizmetinin etkinliği için alındı. Tutdere, kararın ardından ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı, ancak belediye başkanlığı görevini yürütemeyecek. Vekaleten belediye başkanlığına, Adıyaman Vali Yardımcısı Emin Oğuz Kasapoğlu atandı.
Suçlamaların detayları
Tutdere hakkındaki suçlamalar, “icbar suretiyle irtikap” suçunu kapsıyor. İddialara göre, belediyeye iş yapan şirket yöneticilerinden haksız maddi menfaat talebinde bulundu. Soruşturma, belediye ihaleleri ve iş süreçlerinde rüşvet veya baskı unsurlarını içeriyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordine ettiği operasyonda, Tutdere’nin yanı sıra belediye çalışanları ve şirket yetkilileri de gözaltına alındı. Savcılık, Tutdere’nin belediye imkanlarını kişisel çıkar için kullandığına dair deliller topladı. Bu suçlamalar, 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Tutdere, iddiaları reddederek, kararın siyasi olduğunu savundu.

Sürecin gelişimi
Soruşturma, 19 Mart 2025’te İstanbul’daki İBB yolsuzluk operasyonuyla bağlantılı olarak başladı. Tutdere, CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Adıyaman’ı kazanarak göreve gelmişti. Görevden uzaklaştırma, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tepkisine yol açtı; Özel, kararın “siyasi operasyon” olduğunu belirtti. Parti, hukuki mücadele başlatacağını açıkladı. Benzer şekilde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da görevden uzaklaştırma kararlarıyla karşılaştı. Bu gelişmeler, yerel yönetimlerde yolsuzluk soruşturmalarının arttığını gösteriyor. Tutdere’nin davası, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.





