Suriye'de HTŞ önderliğindeki silahlı muhaliflerin şaşırtan bir hızla başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından İsrail kimsenin beklemediği bir şekilde Golan tepelerini işgal etmişti. Suriye'nin hava, kara ve deniz tesis ve araçlarını vurarak etkisiz hale getiren İsrail'in asıl hedefinin İran olduğu öne sürüldü. 
''İsrail artık Suriye'nin hava savunmasını yok etti ve birkaç saat içinde 500'den fazla hedefe 1.800 bomba attı'' hatırlatmasında bulunan İsrail Hava Kuvvetleri'nden emekli pilot Naftali Hazony, 'bu, İsrail'in Suriye'nin hava sahasını daha özgürce kullanabileceği ve Suriye'yi İran'a saldırmak için bir sıçrama tahtası haline getirebileceği anlamına geliyor' vurgusunda bulundu.


Suriye 2018'de İsrail F-16'sı düşürmüştü...

Hem Ukrayna'nın Rusya ile savaşında hem de İsrail'in İran ile savaşında, Amerikan silahları şimdiye kadar Rus teknolojisine hakim oldu hatırlatmasında bulunan  Naftali Hazony, ''Suriye, dünyanın en yoğun hava savunma bataryaları dizisine sahipti. Düzinelerce Rus yapımı SA-17, SA-22, SA-6, SA-8 ve SA-5 bataryası, son on yılda İsrail savaş uçaklarına yüzlerce füze fırlattı ve 2018'de bir İsrail F16I'sini düşürdü.
İsrailli savaş pilotlarının nesilleri Suriye SA-5 füzelerinin menzilini (180 mil) ezberleyerek ve MiG-29'un zayıflıklarını (zayıf radar ve küçük bir yakıt tankı) inceleyerek yetiştirildi. Artık değil. İsrail Hava Kuvvetleri'nin düşmanı tamamen yok edildi.

Güç dengesi tamamen değişti...

Hatta İran'ın kullandığı Rusya'nın gelişmiş S-300 bataryaları bile bu yılın başlarında İsrail Hava Kuvvetleri tarafından imha edildi. İran'ın hala muhtemelen düzinelerce gelişmiş hava savunma sistemine sahip olmasına rağmen, Orta Doğu'daki güç dengesi değişti.
Geçmişte, İsrail Hava Kuvvetleri pilotları Rus MiG ve Sukhoi savaş uçaklarıyla savaşmaya hazırlanır ve Rus uçaksavar füzelerinden "kaçınırdı". Şimdi, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan dahil bölgedeki her gelişmiş hava kuvveti, F-16 gibi Amerikan savaş uçaklarını kullanıyor'' mesajı verdi.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı