İlker Kılıçer'in Gezdiği Şehirler ve Sahne Aldığı Mekanlar:
Sevinç Öztürk, İlker Kılıçer'e oyunlarının genellikle İzmir dışında mı olduğunu sordu. İlker Kılıçer, son zamanlarda Mersin, Konya şehirlerinde sahne aldığını paylaştı. Konya'daki bir etkinliğin asker cenaze haberlerinden dolayı iptal edildiğini, sadece müziksiz kukla yaptığını bunun da farklı bir deneyim olduğunu söyledi.  Mersin'de çocuk oyunları ile sahne aldıktan sonra İzmir'e geldiğini belirtti. 

Pandomim Sanatının Tanımı:
Programda pandomim sanatının tanımına da değinildi. İlker Kılıçer, "pantomim" kelimesinin Latince kökenli olduğunu ve "Pan" mitolojisinde geçen bir tanrı figürünü ifade ettiğini belirtti. "Nim" kelimesinin ise bedenin mimiklerini ifade ettiğini söyleyen Kılıçer, pantomimi bedenle her şeyi anlatma sanatı olarak tanımladı.

Pantomim sanatının, bedenin duyguları ve mimikleriyle hikayeler anlatma disiplini olduğunu anlatan Kılıçer, ''Her susulan şey pantomim olmadığı gibi her bedenle anlatılan şey de pantomim değildir.'' diye vurguladı. ''Çok şiirsel bir etkisi vardır. Biz boşluk işçileriyiz. Biz boşlukta dünyalar hatta evrenler ortaya koyuyoruz. Beden ve duygularımızı çok iyi birleştirip hikayelerimizi anlatıyoruz. '' dedi. 

Pantomim Sanatını Seçme Nedeni:
İlker Kılıçer, neden pandomim sanatını seçtiği sorusuna tiyatro oyunculuğu da yaptığını ancak pandomim karakterine daha yatkın olduğunu ifade ederek cevap verdi. Kendisinin de içine kapanık bir karakter olduğunu ve pandomiminin kas erime hastalığına yakalanan bir arkadaşının önerisi üzerine şekillendiğini paylaştı. 3 yıl boyunca yoğun bakımda sadece bedenlerimizle anlaştık. Yaşam ünitesine bağlıydı. Bir gün bana 'pandomici olup çıktık, ben olamam ama sen bir gün olursun' dedi. Ve onu kaybettikten sonra bende etkisi çok oldu.

Çocukların Pandomime İlgisi:
Pandomim sanatının çocuklar üzerindeki etkisi de konuşulan konulardan biriydi. İlker Kılıçer, çocukların pantomime büyük ilgi gösterdiğini ve bu sanatın çocuklarda özgürlük tutkusunu uyandırdığını belirtti. Özellikle cezaevinde bir çocuğun pandomim öğrenmek isteği üzerine, nedenini sorduğunu ve çocuğun ''ben de senin gibi duvar yapıp, o duvarları yıkıp özgürleşmek istiyorum. Evet hapisteyim ama hapiste de özgürleşebilirim'' dediğinden bahsederek, pandomimin çocuklarda özgürlük arzusunu nasıl canlandırdığını anlattı.  

Ders Vermeyi Düşünme ve Eğitim Deneyimleri:
İlker Kılıçer, pandomim eğitimi verme konusunda deneyimlerini paylaştı. "Binevi Sahne" adlı bir etkinlikte uzun soluklu bir pandomim eğitimi verdiğini ve öğrencileriyle kısa solo performanslar gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca kolejlerde ve çeşitli kurumlarda pandomim eğitimleri verdiğini ifade etti.

Türk Müziği ve Kültürüne yolculuk | Ozanlık bilgelik gerektirir | Öğretim Görevlisi Hüseyin Koçak anlattı Türk Müziği ve Kültürüne yolculuk | Ozanlık bilgelik gerektirir | Öğretim Görevlisi Hüseyin Koçak anlattı

İzmir'deki Etkinlikler ve Tiyatro Kooperatifi:
Programın son bölümünde İlker Kılıçer, İzmir'deki etkinliklerden bahsetti. Ege Tiyatro Kooperatifi'nin kurulduğunu ve Han Tiyatrosu'na maddi destekte bulunduklarını açıkladı. Ayrıca, İzmir'deki oyunlarına ve etkinliklerine davet ederek, kooperatifin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

Sanatın Uzun Soluklu Yaşamı İçin Direniş:
İlker Kılıçer, Goethe'nin "Hayat kısa, sanat uzun" sözünü hatırlatarak, kısacık ömürde uzun soluklu bir sanat yaşamı için direnmeye devam edeceğini ifade etti. Programın sonunda, müzikle de ilgilenen İlker, ud çalarken ve "Nazende Sevgilim" şarkısını söylerken izleyicilere duygusal bir deneyim yaşattı.

Kaynak: Haber Merkezi