Ünlü şair Sezai Karakoç'un efsanevi "Mona Roza" şiirine ilham veren ve yaklaşık bir yıldır safra kesesi kanseri tedavisi gören Muazzez Akkaya Giray, 7 Haziran'da İstanbul'daki evinde vefat etti. Giray için Fenerbahçe Camisi'nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı ve ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"Türk edebiyatında bir devir kapandı"

Muazzez Akkaya Giray'ın yaşam öyküsünü "Mahrem Şiir: Mona Roza" adıyla kitaplaştıran yazar Emine Öte, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Giray ile 10 yıldır süregelen yoğun bir anne-kız ilişkisi yaşadıklarını belirtti. Öte, Giray'ı "müstesna bir şahsiyet" olarak tanımlayarak, onun hakkında "Hiç kimseyle ilgili böyle zarif eleştiriler dışında hiç kötü bir laf işitmedim" dedi.

Kitabı yazmaya karar verdiği 2019'dan itibaren Giray'ın büyük bir mutluluk duyduğunu aktaran Öte, 2021'de Giray'ın kendisine "Bir ay önce ablamı kaybettim. Sıra bana geldi. Elini çabuk tut. Bitir bu kitabı" dediğini ve kendi dönemiyle ilgili çok önemli hatıralar paylaştığını anlattı. Emine Öte, Giray'ın vefatıyla birlikte "Bugün bir devir kapanıyor. Türk edebiyatında kendisine şiirler yazılan kadınlar da ölümsüzdür, tıpkı şairleri gibi" sözleriyle duygularını ifade etti.

"Cumhuriyet Dönemi Türk kadını için iyi bir simge"

"Cumhuriyet Dönemi Türk kadını için iyi bir simge"

Muazzez Akkaya Giray'ın Cumhuriyet döneminin önemli kadın figürlerinden biri olduğuna dikkat çeken Öte, onun yaşamından kesitler sundu: "Kandilli Kız Lisesi'nde yatılı okuyor. Siyasal Bilgiler Fakültesi eski adıyla, tabii onun döneminde Mülkiye Mektebi'ni ilk kez yatılı kazanan kız öğrenci. Mülkiye Mektebi'ndeki hocalarını çok sık anlatırdı. O hocaların Anadolu'dan gelen çocukları nasıl eğittiğinden, onları nasıl kamu yararı için uygun öğrenciler olarak yetiştirdiğinden söz ederdi."

Sadettin Kaynak'ın 'Gönül Oyunu' şarkısını çok güzel söylediğini de aktaran Öte, Giray'ı "Cumhuriyet Dönemi Türk kadını için iyi bir simge" olarak gördüğünü belirtti. Öte, Giray'ı birkaç kelimeyle anlatması istenseydi "çok ölçülü" derdi ve sözlerini "Çok güzel yaşadı. Umarım öte dünyada Sezai Karakoç'la birbirlerine selam verirler" temennisiyle bitirdi. Emine Öte, Giray'ın gençlere çok değerli nasihatler verdiğini ve neslinin çok güzel hatıralar bırakarak aramızdan ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Muazzez Akkaya Giray'ın hayat yolculuğu

1930 yılında Sakarya'nın Geyve ilçesinde doğan Muazzez Akkaya Giray, 1948'de Kandilli Kız Lisesi'ni yatılı olarak tamamladı. 1949'da Ankara'da, o dönemdeki adıyla Mülkiye Mektebi Maliye Bölümü'ne giren Giray, eğitim hayatı boyunca Türk edebiyatının iki büyük ismi Sezai Karakoç ve Cemal Süreya ile aynı sınıfta öğrenim gördü. Mülkiye Mektebi'nden ve fark derslerini verdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1954'te mezun olan Muazzez Akkaya Giray, uzun yıllar hazine avukatı olarak görev yaptı.

Kaynak: AA