Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde, 2021 yılında tamamen kuruyan Marmara Gölü'nün yeniden su tutması amacıyla bilim insanları tarafından incelemeler gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya liderliğindeki 26 kişilik bilim ekibi, Marmara Gölü ve onu besleyen Gördes Barajı’nda kapsamlı araştırmalar yapıyor.

Gölmarmara Belediyesi’nden yapılan açıklamada, farklı disiplinlerden gelen bilim insanlarının, su kaynaklarının verimli kullanımı, sürdürülebilir tarım ve doğal yaşam konularında rapor hazırlayacağı bildirildi. Bu rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri’ne sunulacak.

Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan, gölün eski günlerine döndürülmesi için alternatiflerin değerlendirileceğini vurguladı. Aykan, "Gölümüz için birçok çözüm yolu var. Bizler yerel yöneticiler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Gölümüz tekrar hayat bulsun" dedi.

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan da, gölün kurumasının hem doğal yaşama hem de balıkçılıkla geçinen ailelere zarar verdiğine dikkat çekti. Ziyan, "Kuraklık ve kaçak sulamalar nedeniyle su seviyesi her geçen yıl azalıyor" şeklinde konuştu.

Kuruma Süreci ve Tarihçesi

Demirci'de üreticiye her yıl 14 milyon lira ek gelir Demirci'de üreticiye her yıl 14 milyon lira ek gelir

Marmara Gölü, 1945 yılında Devlet Su İşleri tarafından rezervuara dönüştürülmüş, dolu olduğu dönemlerde yılda ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası’na vermekteydi. 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" olarak ilan edilen göl, 2021’de tamamen kurumuştu. Bu tarihten sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından bölgede tarımsal faaliyetler başlatılmıştı.

Kaynak: AA