Son Mühür- Berivan Kaya/ 28 Ocak’tan bu yana büyüklüğü 4,8 olan 400’ün üzerinde deprem meydana gelen depremler İzmir'de ve Ege Bölgesi'nde panik hali yarattı. Ege Denizi’nde bir süredir süren deprem fırtınası kentin en önemli gündem konusu oldu.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir halkının deprem, tsunami ve volkan patlamasına karşı bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tehlike geliyorum demez
Santorini'de meydana gelen volkan patlamasının İzmir'i pek etkilemeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Tehlike geliyorum demiyor. Depremler olmaya devam ediyor. Daha önce aylarca sürmüş bu olaylar. Ancak herhangi bir şey olmadan durmuş. Orada aktif volkan ve diri faylar var. Aşağıda magmatik dediğimiz bir hareket var. Ancak daha volkan patlamadı. Hem de fay hattı var. Dolayısıyla şu an herhangi bir yukarı çıkış yok. M.Ö 1600'lü yıllarda Santorini patlaması olmuş. Öyle bir patlama da olabilir. O patlama olsa da deprem ya da tsunami de olsa bize etkisi olmaz" dedi.
Ne yapacağını bilen toplum...
AFAD ile yapılan çalışma sonucunda halkı bilgilendirme amaçlı bilgi notu verileceğini aktaran Hasan Sözbilir, "Biz zaten AFAD ile birlikte çalışıyoruz. Her olasılığa karşı bilgi notu verilmesi üzerine bir sonuç çıktı. Bölgedeki halka bilgi notu verilecek. Herhangi bir olumsuzluk olduğunda önceden ne yapacağını bilen bir toplum oluşturulacak. Bir tehlikeye karşı halkın hazır olması gerekiyor. Tsunami gelirse kıyıdan içeri gidecekler. Kıyıları bilgi notları olan levhalar koyulacak. Panik yapmadan hareket olması için halkı bilinçlendirmeye yönelik bir çalışma başladı" ifadelerine yer verdi.
Küller gelirse ne yapılmalı?
Volkan patlaması sonucunda küllerle nasıl baş edileceğini anlatan Sözbilir, "Volkan patlaması ve küller bize kadar gelmesi durumunda ne yapmamız gerektiğini anlatan bilgi notları oluşturulacak. 'Evin üzerine kül gelirse bacalara kül girmesin diye nasıl önlemler alınmalı' bunlar halkla paylaşılacak. Bilgi notu verilmesi önemli bir konu" ifadelerini kullandı.
Patlamaya hazırlıklı mıyız?
Volkanın 'aniden' patlamayacağına dikkat çeken Sözbilir, "Patlama olasılığı ciddi bir duruma gelmesi üzerine de konuşuldu. Bütün dünya şu an Santorini'yi izliyor. Patlamaya yönelik bir hareket olursa uyarı bilgileri yine toplumla paylaşılacak. Patlamaya da hazırlıklı olacağız. Bu olay deprem gibi aniden gelmez. Gelmeden önce bize bazı bilgiler gelir. Bu bilgilere göre halkı uyarma ya da aydınlatma konusunda çalışma yapabiliyoruz. Biz şu anda daha hızlıyız. Bu da can kaybı olmaması anlamına gelir" dedi.
Teknesi olanlar dikkat
Tsunaminin teknelere zarar verebileceğine vurgu yapan Hasan Sözbilir, "Tsunami geldiğinde teknelere zarar verebilir. Ancak yaklaştığı zaman İzmir olarak 1 saatte yakın zamanımız var. 1 saatte canınızı ve malınızı kurtarabilirsiniz. Dolayısıyla afet farkındalığı olursa ne can ne mal kaybı olmayabilir. Bunların hepsi yapılacak ancak ne volkan patlamayabilir, depremler ya da tsunami de olmayabilir" ifadelerine yer verdi.
Ege depremleri zarar vermez ancak...
İzmir'in önceğinin 'deprem' olduğuna dikkat çeken Hasan Sözbilir, "Bizim İzmir olarak kendi faylarımız var. Deprem konusunda önlem almamız gerekiyor. Ege depremleri bize zarar vermez ancak İzmir'deki faylar hareket etme ihtimaline karşı önlem almalıyız" dedi.