6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman’da yapılan saha çalışması, çocukların beslenme ve ruh sağlığında ciddi sorunlar olduğunu ortaya koydu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yürütülen araştırma, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda bodurluğun tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterdi.
“Hatay'ın iki katı oranlarda bodurluk tespit ettik”
Çalışmanın koordinatörlerinden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehmet Zencir, Adıyaman’da elde edilen bulguların Hatay’daki verilerin iki katı olduğunu belirterek, “2022’de Türkiye genelinde bodurluk oranı yüzde 5.5’ti. Hatay’daki araştırmamızda bu oran artmıştı, ancak Adıyaman’daki oran yüzde 14.4’e çıktı. Bu, yetersiz beslenmenin ciddi sonuçlarından biri” ifadelerini kullandı.
Adıyaman merkezdeki evler, konteyner kentler ve uzak bölgelerde yapılan araştırma kapsamında 374 çocuğun verisi analiz edildi. Dr. Zencir, ailelerin yüzde 63.4’ünün güvenceli bir işi olmadığını ve hanelerde genellikle iki veya daha fazla çocuk bulunduğunu söyledi.
Araştırmada, çocukların yüzde 57’sinin altını ıslatma, kekemelik ve içe kapanma gibi ruhsal problemler yaşadığı belirlendi. Dr. Zencir, “Bu çocukların birçoğu kardeşini, ebeveynini ya da arkadaşını kaybetmiş durumda. Bu travmaların kalıcı etkiler bırakmaması için acilen psikososyal destek sağlanmalı” dedi. Yetersiz beslenmeyle ortaya çıkan bodurluğun önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Zencir, özellikle çocukların beslenme koşullarının iyileştirilmesi ve ailelerin ekonomik durumlarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.