Son Mühür TV’de yayınlanan Hasan Tahsin Kocabaş ile Gündem Yorum programında  bu hafta Kemalpaşa’da kiraz üreticisinin isyanı, su sorunu ve Adnan Menderes döneminde uygulanan politikalar ve sonuçları konuşuldu.

Hasan Tahsin Kocabaş ülkede yaşanan su sorunu hakkında konuşurken ‘Suyun AK Parti’si CHP’si yoktur’ dedi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bu konu hakkında çalışacağına inandığını ifade etti. Kocabaş, şu şekilde konuştu:

‘Sizi Belediye Başkanı seçtik, bayram çocuğu değil’

‘31 Mart’ta seçim oldu, hadi bir hafta mazbata alınsın. Şu anda belediye başkanlarımız iki alanda varlar bir kadro tanzimi, iki oraya gittim, güldüm, hapşırdım. Yok çocukları sevdim, yok büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öptüm. Sizi belediye başkanı seçtik bayram çocuğu değil.

‘Suyun AK Parti’si CHP’si yoktur’

Suyun AK Parti’si CHP’si yoktur. Lütfen biraz vicdanınızın sesine kulak verin. Bir araya gelin ve İzmir’de yer altı suyunu durdurun. Halıcılar otomobilciler bilmem ne su kullanmasın. Hiç kimse kullanmasın. Yeraltı sularını kullanmayın. Bu kadar da cehalet olmaz. Koca Konya ovası çökmeye başladı. Burada ben Cemil Tugay’ın bilime kulak vereceğine inanıyorum. Bilime kulak verirken de bazı tedbirlerin alınması lazım. Su her şeyden daha önemli.

Hasan Tahsin Kocabaş, programa telefon bağlantısı ile katılan İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar’a siyasetin tedbir konusunda ne kadar meraklı olduğunu sordu.

Prof. Dr. Doğan Yaşar şu şekilde konuştu:

‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir B, bir C planı var mı ?’

‘1 yıldan beri tedbir alalım diyoruz. 8-10 aylık bir suyumuz var bu yıl ama bir sonraki dönemde işimiz çok zor. Çünkü bizim İzmir’le ilgili değil ege ile ilgili çok ciddi bir su sorunumuz var. Barajlardaki doluluk oranımız yüzde 30 ki bu ciddi bir oran. Ama sorun burada 8-9 aylık  bir su olması değil, eğer herhangi bir şekilde bir şey olursa bu sular bir anda gidecek. Bu durumda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir B, bir C planı var mı ?

‘Türkiye su konusunda fakire yakın, İzmir fakirin de fakiri’

Türkiye’de maalesef su fakiri durumuna geliyoruz. İzmir ise 2007 verilerine göre 640 kg felandır. Türkiye su konusunda fakire yakın, İzmir fakirin de fakiri. Bunun çözümü var tabii ki. Bilimsel olarak bizim kanalizasyon ve lağım sularımız ayrılmaya başlandı. Buradaki yağmur sularının mümkün olduğunca tekrar barajlara taşınması gerekiyor. Yüzde 10 bile olsa yeterli.

İzmir’de her yere baraj yapmamız lazım. İzmir önemli bir tarım kenti. Bu nedenle de bize su lazım. Bunun içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin çok dikkatli incelemesi lazım. En azından kullanma sularını kullanabilmek için gerekli projeler varsa kullanılabilir. Deniz suyuna da ihtiyacımız olabilir.’

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, tarihin belli süreçlerinin yeterince mercek altına alınmadığının altını çizerken, 1946 ile başlayan Adnan Menderes dönemi hakkında bilgi verdi. Kocabaş, düşüncesinin Anadolu’nun yerel dinamiklerinin ötekileştirilmeden hemhal edilmesi olarak değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

Bir küçük ‘Amerika Olma Sevdası’

‘Biz ne yazık ki bugünlerde tarihe bir farklı bakıyoruz. Belli süreçlere yeterince mercek tutulmuyor. 1946 yılında bir anda çok partili yaşam istekleri geldi. İktidardaki Halk Fırkası’nın içinden ayrılıp Demokrat Parti’yi kuranlar. İlk Demokrat Partinin Genel Başkanı Adnan Menderes, Aydın’lı bir toprak ağası. İlginçtir Amerikan koleji çıkışlı. Atatürk’ün keşfettiği bir genç. Amerikan koleji yılları, oradaki maarif şeyleri demek ki beynine yüreğine bir Amerika olayını sokmuş. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde bir küçük ‘Amerika Olma Sevdası’ hemen her alanda yüzlerce anlaşmanın Amerika ile yapılmasından anlaşılıyor.  

‘Bir ülkenin ekonomisine hükmetmeye başladınız mı her şeyine hükmedersiniz’

Bir ülkenin ekonomisine hükmetmeye başladınız mı her şeyine hükmedersiniz. Osmanlının başına gelenler 1946’dan itibaren Türkiye’nin Cumhuriyetine gelmeye başladı. 1800’lerde başlayan bir oyun bize Anadolu’da ne felaketler yaşattı. Anladık ki 1946’dan sonra iktidara gelenler zerre ibret almamış. Serbest piyasa, ithalat derken Amerika hegemonyasını Türkiye’de kurmuş.

‘Demokrat Parti Amerika’ya öyle bir yaslandı ki’

Demokrat Parti Amerika’ya öyle bir yaslandı ki . 1957-58’lerde kendini biraz çekti. O zaman farklı şeyler istedi. İşte o zaman Adnan Menderes’le Celal Bayar’ın jetonları düştü.

‘Hükümetin içinde en kötüler bunlar mıydı ?’

İdam edilen 3 ismin görevlerine bakın; başbakan yani karar sahibi, ülkenin parasının başındaki maliye bakanı, ülkenin özellikle Amerika ile ilişkilerini tasarlayan dışişleri bakanı. Hükümetin içinde en kötüler bunlar mıydı ? Hayır ! Amerika’nın hedefleriydi çünkü hala bilmediğimiz bazı ayrıntılar var. 1960’da çok acemice ve bağırarak milli birlik komitesinin Türkiye’ye oturması. 1961’de Yassı Ada Mahkemeleri ve ne yazık ki 3 devlet adamının dar ağacında sallandırılması.

‘1961 anayasasına rağmen Türkiye’ye huzur gelmiş mi mesela ?’

1961 anayasasına rağmen Türkiye’ye huzur gelmiş mi mesela ? 60ile 70 arasında menderes zamanında imzalanıp uygulanamayan anlaşmalar 60-70 arası imzalatıldı. Peki ne oldu ? Asker 71’de niye kudurdu ?

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş Kemalpaşa’da kiraz üreticisinin isyanının görüntülerinin izlendiği programda Hasan Tahsin Kocabaş, sert eleştirilerde bulundu. Konu ile ilgili şu şekilde konuştu:

'Allah kimseyi müteahhitlerle imtihan etmesin'

Kemalpaşa’da genç bir kiraz üreticisinin asfalyaları öyle bir atmış ki. Aslında ben onun yerinde olsaydım dereye dökeceğime, fakir fukaraya yarımşar kilo dağıtırdım. Allah kimseyi müteahhitlerle imtihan etmesin. Türkiye’nin başının belası oldu inşaat sektörü. Ne kadar okumamış, inançsız varsa memlekette müteahhit oldu. Etrafınıza bir bakın, kazuletler binalar. Ne alakası var ?

'Kemalpaşa çok güzel bir yerdi, sonra birileri fark etti'

Kemalpaşa belediye başkanı seçilen arkadaşa sorsam bana Kemalpaşa’nın kimliğini anlatır mısınız diye? Sanayi ilçesi mi ? Tarım ilçesi mi ? İnşaat ilçesi mi ? Nedir ? Turşucular orada, her bir şey orada. Ama Kemalpaşa’yı biz nereden biliyoruz ? Kemalpaşa çok güzel bir yerdi. Sonra birileri fark etti.

1 Ocak 2000 tarihinden bugüne Kemalpaşa topografyasında kaç dönüm kirazlık zengin bebelere site oldu ?

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, Kemalpaşa'da Tiny House'ların çoğaldığını ifade ederken, olanlara rağmen çiftçilerin hala kirazlarını yetiştirmeye devam ettiğini söyledi. Kocabaş: 'Kemalpaşa’da tiny house oraya da bela olmuş. 1 Ocak 2000 tarihinden bugüne Kemalpaşa topografyasında kaç dönüm kirazlık zengin bebelere site oldu ? Tiny house oldu ? Huzurevi gibi oldu ? Son 24 yılda kaç dekar kiraz gümbürtüye gitti. Hala bu insanlar kiraz yetiştirmeye çalışıyor. Dünyada müthiş bir tarım ve su krizi konuşuluyor. Kemalpaşa’da bu arkadaş video çekmeseydi, ne yaşandığını bilmeyecektik. Hatta ben kiraz mafyası mı türedi ? dedim. Hayır kiraz ağacı azaldı, ilgi azaldı. Hem kirazcı hem siyasetçi olanlar bile kirazlarını görmezden geldi.

'100 kg kirazın getireceği parayla bir triplex bina aynı değil'

'Yapay Zeka'nın babası Geoffrey Hinton'dan çarpıcı tespit: Gelecekte hükümetler vatandaşlarına karşılıksız para ödeyecek 'Yapay Zeka'nın babası Geoffrey Hinton'dan çarpıcı tespit: Gelecekte hükümetler vatandaşlarına karşılıksız para ödeyecek

100 kg kirazın getireceği parayla bir triplex bina aynı değil. Bunu Kemalpaşa Belediyesine, Kemalpaşa Ziraat Odası'na soruyorum. Niye Kemalpaşa'nın dünyaca ünlü kirazı, Tire Süt Kooperatifi gibi kooperatifleşmedi ? Niye belediyeler el vermedi ? Niye AK Partili CHP'li belediyeler kafa dinlemek için Kemalpaşa'yı seçerken kiraz üreticisine kulak vermedi ? Kemalpaşa'nın ikbali nedir ? Kurtarın bu insanları'

'Siz günde 3 öğün beton yemiyor musunuz ?'

Bütün kiraz ağaçlarını kesin beton dökün. En sevdiğiniz o değil mi ? Siz günde 3 öğün beton yemiyor musunuz ? Demir kemirmiyor musunuz ? Biz mi sağlayacağız bunları ? Bu müteahhit severlik nedir ? Şeytanla işbirliği gibi bir şey bu ya ! Ben niye diyorum 'Belediye başkanları halk liderleri olmalı' şeklinde konuştu. 

'Yapay zekaya bile başvursalar çözümü öğrenirler'

Kemalpaşa Belediye Başkanı, Aziz Kocaoğlu ile görüşsün, yöntem öğrensin. Tire Süt Kooperatifi nasıl olmuş, belediye üreticiye nasıl destek olur ? Ama gerek yok ! Buca, seçimden önce konu edinmişti. Çiçekliköy de gümbürtüye gidiyor. Gitsin ama ondan sonra salatalık niye 30 lira diye sormayalım. Yapay zekaya bile başvursalar çözümü öğrenirler.

Niye kirazcı bas bas bağırıyor ?

Sayın milletvekilleri siz kendinizi halkın üstünde niye görüyorsunuz ? Biz size vekaleti boşuna mı verdik ? Niye kirazcı bas bas bağırıyor ? 10 sene önceki enginar üretimi ile bugünkü üretim farkı Pazar fiyatlarından belli.'

İzmir’in belediyelerinde neler oluyor ?

Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş yeni belediye başkanları hakkında iki yazı (Bornova-Konak) yazdığını ifade ederken Bayraklı, Narlıdere, Çiğli hakkında yazmaktan vazgeçtiğini söyledi. Kocabaş:

‘Bu dönem neden bu kadar çok kraldan çok kralcı var ? Biz CHP’li belediye başkanları seçtik, oncu buncu değiliz. Azizcilik, soyercilik, tugaycılık ne böyle ? Birileri kafayı yemiş, ne yiyip ne içiyor bu insanlar. Sayın belediye başkanları arada aracı kullanmasın. Karşı çıktıkları olursa bana söyleyebilirler. Ben 30 küsür yıl İzmir'de plaza gazeteciliği yapmadım nereden neyin bilgisinin alınacağını iyi bilirim.' dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ