Cumhuriyetin 100'üncü yıl kutlamaları konusundaki coşkuya dikkat çeken Hasan Tahsin Kocabaş Radyo Ege^'deki 90 Saniye programında bir endişesini de dile getirdi. İnceliyorum etkinlikleri hepsi bir günde balon... Öncesine ertesine, ruhuna anlamına değme yok. Sanki falanca kişinin doğum günü. hatırlatmasında bulunan Kocabaş 1923’den beri Cumhuriyet’in anlamı ve ruhu o kadar çok darbe yedi ki, şimdi kim hangi cüretle gerçek coşkuyu düşenebilir vurgusunda bulundu.
işte Hasan Tahsin Kocabaş'ın açıklamaları...
BELLİYDİ BÖYLE OLACAĞI
Türkiye Cumhuriyeti tam 100 yıl önce kuruldu. Peki 100 yıl sonra böyle mi olmalıydı? Sonmühür comda son makalemi okudunuz mu? Uzun ama lutfedin de okuyun. İnanılmaz dönüşler alıyorum. Hatta teklifler, öneriler de var kitap yazayım diye. Ama yazıdan ürkenler de var anlıyorum. Ne sormuştum? “100. Yılda Kaç Cumhuriyet”. Aslında sorumun cevabı günümüzde saklı.
Kaç kere yazdım, konuştum bilmiyorum. Üstelik ekim ayı girince de değil. Son beş altı yıldır sürekli uyarmaya çalışıyorum 100. Yıla dair.
Sıfatsız, makamsız, şansız canım yurttaşlarım dışında ya tek bir başkan, vekil, müdür sormadı “derdin nedir” diye?
İnceliyorum etkinlikleri hepsi bir günde balon... Öncesine ertesine, ruhuna anlamına değme yok. Sanki falanca kişinin doğum günü.
Oysa böyle mi olmalıydı?
Aylar ve hatta yıllar önce başlamalıydı hazırlıklar... 100. Yıla vurgu anlamında devletin her kademesinde toplumun her biriminde.
Söyleyin bana, yanlışsam düzeltin beni. Sadece Atatürk Araştırmaları Merkezi ATAM, üç ciltlik Cumhuriyet Tarihi yayınladı ve bunu da isteyen herkes ücretsiz bilgisyarına indirebiliyor. Peki başka? İlber Ortaylı Hoca dahi karşı çıktı bu güya kutlamalara, anmalara.
Hiç olmazsa 100. Yıl anıtı, kalıcı müzesi falan yapılsaydı. 29 Ekim’den bir hafta sonra kimin akıl ve yüreğinde ne anı kalacak 100. Yıldan?
Ama normal değil mi? 1923’den beri Cumhuriyet’in anlamı ve ruhu o kadar çok darbe yedi ki, şimdi kim hangi cüretle gerçek coşkuyu düşenebilir.
İnadına yaşasın cumhuriyet, payidar olsun Atatürk ideali, ne mutlu Türküm diyene.





