Güney Kore'de muhalefet partilerinin, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'ta ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle görevden alınması için meclise sundukları önerge reddedildi.

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, 300 sandalyeli Ulusal Meclis'te yapılan oylamada önerge, kabul edilmesi için gerekli olan 200 "evet" oyuna ulaşamadı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) milletvekillerinin çoğunluğu oylamayı boykot ederken, yalnızca 3 milletvekili önerge lehine oy kullandı. Muhalefet, önergenin kabulü için en az 8 PPP milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

Yoon'un Eşi Hakkındaki Soruşturma Talebi de Reddedildi
Meclis, Devlet Başkanı Yoon'un eşi Kim Keon-hee hakkında "yolsuzluk ve seçimlere müdahale" iddialarını araştırmak için yapılan oylamada da yeterli desteği sağlayamadı. Soruşturma önergesi, 198 "evet" oyuna karşın gerekli çoğunluğa ulaşamadığı için kabul edilmedi.

Sıkıyönetim Krizi
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ta "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetleri" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuş, ancak bu karar meclisin ve ardından Bakanlar Kurulunun müdahalesiyle geri çekilmişti.

Savunma Bakanlığı, sıkıyönetim ilanının ardından orduda teyakkuz durumuna geçerken, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'e giriş yaptığı bildirilmişti. Meclisin sıkıyönetimi kaldırmak için yaptığı acil oturumda önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmiş, sıkıyönetim hükümsüz hale gelmişti.

Yoon, sıkıyönetim kararını öneren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını ise 5 Aralık'ta kabul etti. Ana muhalefet partisi Demokratik Parti (DP) ve 5 küçük muhalefet partisi, sıkıyönetim kararının anayasal düzeni ihlal ettiğini savunarak görevden alma sürecini başlatmıştı.


 

Kaynak: Haber Merkezi