Son Mühür - Adana’nın Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde, 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan Sami Bey Apartmanı’nda 40 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ise yaralandı. Depremin ardından başlatılan soruşturma kapsamında müteahhitler Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Sanıkların yargılama sürecinde yurt dışına kaçtıkları belirlenirken, Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, firari durumdaki sanıklar hakkında yokluklarında tutuklama kararı çıkardı. Ayrıca, İngiltere’de olduğu tespit edilen Eda Aybaba Çelik’in Türkiye’ye iadesi için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İngiliz makamlarına resmi yazı gönderildi.
“İngiltere’de düzenli bir hayatım var”
Hakkında çıkarılan yakalama kararına itiraz eden Eda Aybaba Çelik, mahkemeye sunduğu dilekçede yurt dışında yaşamasının kaçma şüphesi yaratmadığını iddia etti. Çelik, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’den ayrılışım suç isnadından önce gerçekleşmiştir. Dolayısıyla yargılamadan kaçmak gibi bir niyetim yoktur. İngiltere’de sabit bir ikametgâhım ve düzenli bir hayatım bulunmaktadır. Duruşmalara SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katılmaya hazırım. Hakkımda çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasını ve yargı sürecine katkıda bulunabileceğim bir ortam sağlanmasını talep ediyorum.”
Depremde ailesini kaybeden mağdur: “İki yıldır yargıdan kaçıyor”
Depremde Sami Bey Apartmanı’nda annesi, babası ve iki kardeşiyle birlikte 17 akrabasını kaybeden Naim Emin Ünvar, sanığın itirazına tepki göstererek şu açıklamayı yaptı:
“Biz bayramları mezarlıkta geçirirken, o düzenli hayatından bahsediyor. İki yıldır yargı sürecinden kaçan birinin samimi olduğuna kim inanır? Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bahanelerle davayı uzatmaya çalışıyor. Artık bu oyunlara son verilmeli ve sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır.”