Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, Nvidia'nın İsrailli çip tasarım şirketi Mellanox Technologies'i satın almasının, Çin'in Anti-Tekel Yasası'na aykırı olabileceği şüphesiyle soruşturulacağını açıkladı. Çin'in bu adımı, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin çip sektörüne yönelik yeni kısıtlamalar getirdiği bu ayki gelişmelerin ardından atıldı.

Nvidia, 2019'da İsrailli Mellanox'u 6,9 milyar dolara satın almış, Çin makamları 2020'de satışa, ürünlerin adil şekilde sunulması koşuluyla onay vermişti. Biden yönetimi 2022'de Nvidia ve AMD'ye, Çin'e ihracat için lisans şartı getirip, ileri teknoloji çiplerinin ihracatını yasaklamıştı. Çin, ABD'li hafıza çipi üreticisi Micron Technologies hakkında daha önce siber güvenlik soruşturması başlatmıştı. Çin Siber Uzay İdaresi'ne (CAC) bağlı Siber Güvenlik İnceleme Ofisi tarafından yürütülen soruşturmanın ardından, Micron'un kritik altyapı projelerinde faaliyet gösteren Çinli şirketlere çip ve entegre devre satışına yasak getirilmişti.

Dall·e 2024 06 02 22.14.44 A Futuristic Tech Conference Scene With A Large, Vibrant Display Announcing The New 'Rubin' Ai Chip By Nvidia. The Display Is Surrounded By Excited At

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan Çinli Şirketlere İhracat Yasakları

ABD yönetimi, ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturabilecek önemli teknolojilerin transferini engellemeyi, Çin ile rekabet stratejisinin odağı haline getirmişti. 10 Ağustos 2022'de Biden'ın onayıyla yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, Çinli üreticilerin ileri düzey çip teknolojilerine erişimini sınırlayarak Washington'ın, Çin'in bu sektördeki teknolojik gelişmelerini engellemeye yönelik niyetini açıkça ortaya koymuştu. ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), 7 Ekim 2022'de, aralarında Çin'in en büyük hafıza çipi üreticisi Yangzte Memory Technologies ve en büyük yarı iletken donanım üreticisi Naura Technology Group'un da bulunduğu 31 şirketi ve kurumu İhracat Kontrol Listesi'ne almıştı.

Bunun yanı sıra, ABD Başkanı Biden, 10 Ağustos 2023'te, Çip ve Bilim Yasası'nın kabulünün yıldönümünde imzaladığı bir başkanlık kararnamesiyle, yarı iletkenler, mikro-elektronikler, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zeka sistemleri gibi üç kritik teknoloji alanında Amerikan şirketlerinin Çin'deki girişim sermayesi yatırımları ve hisse ortaklıklarına kısıtlamalar getirmişti. Son olarak, Biden yönetimi, 2 Aralık'ta, 24 tür çip üretim donanımı ve yarı iletkenlerin geliştirilmesinde kullanılan üç farklı yazılım kategorisi için Çin'e ihracat kısıtlaması uygulandığını duyurmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi