Son Mühür - Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan hurma, son dönemde gıda sahtekârlarının hedefi haline geldi. Hurmanın daha çekici ve parlak görünmesi için glikoz şurubuna batırıldığı ortaya çıktı. Bunun yanında gıda boyası ile renklendirilmesi, sağlık açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Uzmanlar, tüketicileri bu konuda dikkatli olmaları için uyardı.

Hurma Meyvesi 2Hileli hurmanın tespiti mümkün

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Keçeli, hurmadaki hileleri görmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Keçeli, hurmanın doğal halinin mat ve hafif buruşuk olduğunu söyledi ve “Eğer hurmalar aşırı parlaksa veya dokunduğunuzda yapışkan bir his bırakıyorsa, glikoz şurubu ile işlenmiş olabilir. Ayrıca doğal hurmaların kendine özgü bir kokusu varken, hileli hurmalarda yapay ve keskin bir şeker kokusu duyulabilir diye konuştu.

Kudus Hurma 1Sağlık açısından riskleri neler?

Hurma, doğal haliyle oldukça zengin lif ve vitaminler içeren bir meyve olmasına rağmen, içine eklenen glikoz şurubu nedeniyle ciddi sağlık riskleri taşıyor. Doç. Dr. Meryem Keçeli, glikoz şurubunun aşırı tüketilmesinin kan şekeri sorunlarına yol açabileceğini, bunun da ani açlık hissine neden olduğunu belirtti. Keçeli, bu tatlandırıcıların karaciğer yağlanmasını artırabileceği gibi, uzun vadede insan metabolizmasına zarar vereceği uyarısında da bulundu. 

Hurma KapakTüketiciler ne yapmalı?

Uzmanlar, hurma seçilirken alıcıların şu noktalara dikkat etmeleri gerektiğini öneriyor:

  • Parlak ve yapışkan hurmalardan kaçının: Bu hurmalar muhtemelen glikoz şurubu ile işlenmiştir.
  • Doğal hurmaların dokusu hafif buruşuktur: Aşırı pürüzsüz ve parlak olanlar, hileli olabilir.
  • Yapay tatlar ve kokulara dikkat edin: Doğal hurmaların kendine özgü bir kokusu vardır, yapay tatlandırıcılar ise belirgin bir şeker kokusu bırakır.
  • Güvenilir ve doğal ürün satan yerlerden alışveriş yapın: Sağlık açısından daha güvenli olan bu seçenekler tercih edilmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi