Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki popüler turizm noktası Bozcaada'da, yerel yönetim, son zamanlarda artan 'Tiny House' olarak bilinen tekerlekli ahşap evler ve karavan gibi taşınabilir yapılar için meclis toplantısında önemli kararlar aldı. Adada kalıcı mesken imkanı sağlayan taşınabilir yapıların altyapı hizmetleri belirlenerek sonlandırılacak, bu hizmetlerden faydalananlar hakkında yasal işlem başlatılacak. Ayrıca, adanın tamamının doğal ve arkeolojik sit alanı statüsü gerekçe gösterilerek, bu yapıların Bozcaada dışına nakledilmesi zorunlu hale getirildi. 'Tiny House' olarak adlandırılan tekerlekli ahşap ev ve karavan sahiplerine 1 Eylül 2025'e kadar süre tanındı.
Bozcaada Belediye Meclisi'nde tartışıldı
Sakin atmosferiyle tipik bir kasabayı andıran, dar sokaklarında farklı mimarideki tarihi Rum evleri, deniz ürünleri lokantaları, Türkiye'nin en iyi korunmuş tarihi kalesi, el değmemiş koyları, berrak ve serin denizi ile birlikte, İstanbul'a yakınlığı nedeniyle birçok kişinin tercih ettiği turizm merkezi Bozcaada, son dönemde 'Tiny House' olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evlerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldı. Bozcaada Belediye Meclisi, son aylarda adaya yerleştirilen 'Tiny House'lar konusunu tekrar gündeme taşıdı.
Olayın geçmişi
Bozcaada Belediyesi'nin 9 Nisan 2021'de yapılan meclis toplantısında alınan kararla, 'Tiny House' olarak bilinen tekerlekli ahşap evlerin adaya girişi yasaklanmıştı. Geçen yıl Mayıs ayında da tartışma konusu olan 'Tiny House'lar hakkında Bozcaada Belediyesi'nin aldığı bir dizi kararın ardından, bu taşınabilir yapılar için mühürleme işlemi başlatılmış, su ve elektrik hizmetlerinin verilmeyeceği, daha önce bağlananların da kesileceği duyurulmuştu.
Tekrar gündeme geldi
Bozcaada Belediyesi, uzun süredir gündemde olan ancak çözüme ulaştırılamayan 'Tiny House' ve karavan gibi taşınabilir yapılar için Mart ayı meclis toplantısında yeni bir karar aldı. Fen ve İmar Servisi'nin taşınabilir yapılarla ilgili hazırladığı çalışma raporu, Meclis Üyesi Günay Yurdakul tarafından okundu.
İzin verilmeyeceği kararı alındı
Raporda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 4. ve 20. maddeleri, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun "Çevrenin Korunması" başlıklı 9. maddesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun Doğal Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları ile ilgili 728 sayılı İlke Kararı, Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları'na ilişkin 109 sayılı İlke Kararı ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu gibi birçok yasa ve yönetmeliğe atıfta bulunularak, "Bozcaada Belediyesi sınırları içinde; tekerlekli, plakalı ve araç ruhsatlı karavanlarla bir motorlu araca bağlanmış römork/motorsuz araç şeklindeki mobil evlerin belediye tarafından belirlenen araç park yerlerinde park etmelerinde sorun olmadığına, motorlu araçlarından ayrılmış konteyner, römork vb. her türlü üniteye ise Bozcaada'nın tamamının doğal ve arkeolojik sit alanı olması nedeniyle izin verilemeyeceğine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Son tarih 1 Eylül 2025
Uygulamanın nasıl yapılacağına dair alınan kararların paylaşıldığı raporda, "Karar 1: Tiny houseların (küçük/mobil ev) elektrik-su hizmetlerinden faydalanmasına izin verilmeyecektir. Kalıcı mesken imkanı sağlayan tüm hizmetler durdurulacak ve "yasalara aykırı uygulama" nedeniyle yasal işlem başlatılması için gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Karar 2: Alınan bu yeni karar doğrultusunda mağduriyetlerin önlenmesi adına Bozcaada'da bulunan tiny houseların (küçük/mobil ev) Bozcaada dışına çıkarılması zorunlu hale getirilmiş, bu işlemler için son tarih 1 Eylül 2025 olarak belirlenmiştir. Karar 3: 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren Bozcaada dışına çıkarılmayan tiny houselar (küçük/mobil ev) için; alınan meclis kararına aykırılık, kasıtlı çevre kirliliğine neden olmak, su ve elektrik hizmetlerini amacı dışında kullanmaktan, bulunduğu arsaların sahipleri hakkında "yasaya aykırı uygulama" nedeniyle yasal işlem başlatılacak ve tiny houseların Bozcaada'da kaldığı her gün için ayrı para cezası kesilecektir. Karar 4: 18 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe yapılan eklemeyle "ilgili mevzuata uygun şekilde O2 sınıfı tip onay belgesine sahip, bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo-tuvalet bulunan 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na tabi araç" olarak belirlenen ve bir motorlu araca bağlanmış römork/motorsuz araç şeklindeki mobil evlerin ise; Bozcaada'ya girişlerinde kayıtlarının zorunlu tutularak, sadece belediye tarafından belirlenen ücretsiz park yerlerinde geçici süre ile konaklamasına izin verilecektir" denildi.