2023 yılında Türkiye’de çocukların cinsel istismarıyla ilgili olarak 40.713 yeni dosya açıldı. Adalet Bakanlığı'nın Nisan 2024’te yayınladığı "Adalet İstatistikleri 2023" raporuna göre, bu dosyalarda 36.275 şüpheli yer aldı. Karara bağlanan davalarda 7.088 sanık mahkum edilirken, 7.108 sanık beraat etti.
Raporda, 2015-2023 yılları arasında "çocukların cinsel istismarı" suçuna ilişkin açılan dosya endeksinin yüzde 94 arttığına dikkat çekildi. 2015 yılı endeksi 100 olarak kabul edildiğinde, 2023 yılı sonundaki endeks 194’e yükseldi. 2022 yılı, bu suçlarla ilgili en yüksek dosya endeksine sahip olarak 219 seviyesinde kaydedildi.
2023 yılında "çocukların cinsel istismara" uğradığı iddialarıyla açılan 14.184 dosya hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verilirken, 14.299 dosya için kamu davası açıldı. Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca, ceza mahkemelerinde kovuşturma evresinde olan toplam 14.919 dosyanın sonucunda, 6.656 mahkumiyet kararı verildi. Beraat kararı verilen 6.211 dosyada ise 7.108 sanık beraat etti.
Verilere göre, 2023 yılı itibarıyla bir önceki yıla oranla "çocukların cinsel istismar" suçuna ilişkin endekste yüzde 4'lük bir gerileme görüldü. Ancak 2022 yılında bu suçlamalarda bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artış yaşanmıştı.

Miniklerden renkli doğa keşfi: ÇKSM’li öğrenciler Sasalı’da Miniklerden renkli doğa keşfi: ÇKSM’li öğrenciler Sasalı’da

Uzman Klinik Psikolog Seda AydogduUzmanlar uyardı: Cinsel istismarın izleri hayat boyu kalıyor!

Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşamında uzun süreli olumsuz etkiler olabileceğini belirten uzmanlar, bu etkilerin istismarın türüne, şiddetine ve sıklığına bağlı olarak değiştiğini ifade etti. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bu durumun her bireyde farklı yoğunlukta olabileceğini vurguladı.
Aydoğdu, istismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre değiştiğini belirtti ve “Davranış değişiklikleri en sık rastlanan etkilerden biridir.” dedi. Çocukların bu durumla başa çıkabilmeleri için ailelerinin koşulsuz kabul ve sevgi sunmasının yanı sıra profesyonel destek almalarının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, ailelerin de bu süreçte psikolojik destek almasının gerekliliğine dikkat çekti.
Cinsel istismara maruz kalan çocukların karşılaşabileceği olumsuz etkileri sıralayan Aydoğdu, “Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, düşük özgüven, akademik ve mesleki başarıda düşüklük gibi durumlar görülebilir.” ifadesini kullandı. Bu olumsuz etkilerin bireysel farklılıklar gösterdiğini, erken dönemde alınacak düzenli psikoterapi desteğiyle başa çıkılabileceğini belirtti.

Yaşa göre değişen etkiler söz konusu

İstismarın etkilerinin çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine bağlı olarak değiştiğini yineleyen Aydoğdu, çocuğun olayları algılaması ve kendisini ifade etme şeklinin bu durumu etkilediğini ifade etti. Davranış değişikliklerinin en yaygın etkiler arasında olduğunu belirten Aydoğdu, “İçe kapanma, ağlama krizleri ve korkunun günlük hayatta yayılması gibi durumlar görülebilir.” dedi.
Okul döneminde akademik performans düşüklüğü ve arkadaşlık ilişkilerinden kaçınma gibi davranışların öne çıktığını belirten Aydoğdu, ergenlik döneminde ise kimlik gelişiminde güçlük, depresyon ve anksiyete gibi riskli davranışların artabileceğini ekledi. Çocuğun bu etkilerle başa çıkabilmesi için ailelerin sevgi ve destek sunmasının kritik olduğunu vurguladı.
Aydoğdu, ailelerin kendileri için de psikolojik destek almasının önemine dikkat çekerek, “Aile iyi olmazsa çocuğa sağlıklı ve tutarlı bir şekilde yaklaşmaları zorlaşır.” dedi. Çocuğun ihtiyaç duyduğu anlayış ve kabulün koşulsuz bir şekilde sunulmasının elzem olduğunu ifade etti. Ailelerin, çocuklarının ihtiyaç duyduğu mesafeyi sağlamakta zorluk yaşayabileceğini belirten Aydoğdu, tüm bu adımların bir ruh sağlığı profesyoneli tarafından yapılandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Gamze Eskiköy