Çocukların okula başladığı süreçte bağışıklık sistemlerinin güçlü olması ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak sürece hakim olabilmesi için sağlık taraması yaptırılması çok önemlidir. Tam kan sayımının yapılması, serum ve demir düzeyinin yanı sıra idrar tetkiklerinin yapılması da çocukların okula başlamadan önce kontrol edilmesi gereken sağlık testleri arasında yer almalıdır.

Sağlık Taraması Nedir? Ne İşe Yarar?

Olabilecek hastalıkların tespit edilmesi ve genel sağlık durumunun öğrenilebilmesi için çocuklarda ve yetişkinlerde de uygulanan sağlık testlerinin tamamı okul hazırlığı sürecinde sağlık taraması olarak adlandırılmaktadır. Genel bir check-up olarak kabul edilen testlerin tamamının yapılması çok önemlidir. Çocuğun tüm sağlık sorunlarının tespit edilmesi, alması gereken takviyelerin ve kullanması gereken ilaçların belirlenmesi içinde süreç yönetimi çok önemlidir.  Okul hazırlığı sürecinde sağlık taraması yapılabilmesi için ebeveynlerin kontrolünde bir adım atılması, aşıların kontrol edilmesinin yanı sıra, böbrek fonksiyonları, idrar analizleri gibi pek çok tahlilinin de yapılması gereklidir. 

Sağlık Taraması Neden Yapılmalıdır?

Sağlık Taraması Neden Yapılmalıdır?
Çocuklarda okul öncesi dönemde doğru bir kontrol sağlayabilmek için sağlık taraması yapılması çok önemlidir. Var olan hastalıkların tedavi edilebilmesi, beden ve ruh sağlığı ile ilgili sorunların tespit edilebilmesi ve ilgili tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için düzenli olarak sağlık testlerinin yapılması gereklidir.  Sağlık taraması ilgili doktor ve kurum tarafından yapıldığında uygun tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması, kan tahlillerinin yapılması, vücut fonksiyonlarının ve boy-kilo orantısının ölçülmesi gibi farklı aşamalardan oluşmaktadır.
 
Sağlık Tarama Testleri Çocuklarda Hangi Yaş Gruplarında Yapılmalıdır?

Sağlık Tarama Testleri Çocuklarda Hangi Yaş Gruplarında Yapılmalıdır?
Özellikle 3 yaş itibariyle başlayan kreş ve okul süreci baz alınarak uygulama yapılması ve mutlaka sağlık tarama testi yaş grubu seçiminin okul öncesi dönemde olmasına özen gösterilmelidir. 3 yaş itibariyle lise çağına gelene kadar her yıl düzenli check-up yaptırılması çocuğun ihtiyaçlarının belirlenmesi, sağlık sorunlarının tespit ve tedavisi içinde çok önemlidir.  Sağlık tarama testi yaş grubu ebeveynlerin istekleri üzerine farklılıklar oluşturabilmektedir. Ortaya çıkan yaş ve gruplarla ilgili olarak 3 yaş sonrasın enfeksiyonlardan korunmak, sağlıklı bir bağışıklık sistemi elde edebilmek adına düzenli olarak kontrol sağlamanın önemi de büyüktür.

Çocuklarda Sağlık Kontrolü Aşamaları Nelerdir?
Özellikle okul öncesi dönemde enfeksiyona açık olan çocuk bünyesindeki rahatsızlıkların belirlenmesi ve kontrollerinin sağlanabilmesi için uygulanan çocuklarda sağlık kontrolü aşamaları farklı adımlardan oluşmaktadır.  Çocuklarda sağlık kontrolü aşamaları ise şu şekilde belirtilebilmektedir;
-Öykü, ön görüşme,
-Gelişim değerlendirilmesi,
-Fiziki muayene,
-Gözlem,
-Tarama testleri,
-Aşılama,
-Danışmanlık,
-Sağlık eğitimleri.

Sağlık Kontrollerinde Nelere Bakılır?

Sağlık Kontrollerinde Nelere Bakılır?
Çocuklarda sağlık kontrolleri kişisel durumu baz alınarak farklılıklar gösterebilmektedir. Çok konforlu bir şekilde tarama testlerinin yapılması adına öncelikli olarak gözlem ve ön görüşme yapılması ise oldukça önemlidir. Fiziki muayene yapılması, tarama testlerinin incelenmesi için tüm böbrek, karaciğer fonksiyonlarının incelenmesi, tam kan sayımı yapılması gibi ince detaylara yer verilmektedir. Çocuklarda sağlık kontrolleri yapılırken göz testlerinin yapılması, idrar tahlillerinin tamamlanması ve beraberinde kilo- boy orantısı, eksik vitaminlerin belirlenmesi gibi pek çok detay yer almaktadır. İşitme, görme, diş kontrolleri ise en önem verilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. 
 
Çocuklar İçin Sağlık Taraması Hangi Kurumlarda Yaptırılabilir?

Çocuklar İçin Sağlık Taraması Hangi Kurumlarda Yaptırılabilir?
Çocukların sağlıkla ilgili ihtiyaçlarının öğrenilmesi, gerekli tedbirlerin alınması ve tedavilerinin yapılabilmesi için yapılması gereken testler bulunmaktadır. Çocuk için sağlık taraması kurum seçimi ise oldukça önemli bir tercih konusudur. Aile hekimlikleri ve genel sağlık kurumları olan hastanelere sağlıklı çocuk bölümü üzerinden başvuru yapılarak taramanın yapılması talep edilebilmektedir. Çocuk için sağlık taraması yapılması için ebeveynin çocuğun öyküsünü ve sağlığı ile ilgili olarak tüm süreçleri doktor ile paylaşması ve aşı kartını ibraz etmesi gereklidir. Göz, işitme ve fiziki muayene testlerinin yanı sıra çocukta tam kan sayımı yapılması ve gerekli tedavilerin uygulanması için doktor seçimi çok önemlidir. Okul Hazırlık Dönemde Sağlık Taraması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Okul hazırlık sürecinde sağlık taraması çocuğun korunması ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi için çok önemlidir. Süreçle ilgili en sık sorulan sorular ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

Sağlık taraması sonuçları ne zaman belli olur?
Sağlık taraması sonuçları tamamen yapılan tetkik ve muayene adımlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Sonuçların belirlenebilmesi için yapılan tahlillerin içeriği çok önemli bir göstergedir. 

Okul için sağlık taraması yapılması adına hangi doktora başvuru yapılmalıdır?
Okul sağlık taraması yapılması için çocuk doktoruna başvuru yapılması ve durumun bildirilmesi, çocuğun öyküsünün anlatılması gereklidir. Tetkiklerin ve gerekli ölçümlerin yapılması ise tamamen kişiye bağlı olarak değişiklik gösterecektir. 


 

Muhabir: Balamir Yıldız