Son Mühür - Osman Günden / Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle 9 milletvekili hakkında 13 dosyayı Meclis'e sundu. Söz konusu dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a havale edildi. Aralarında CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın da bulunduğu dosyalar, Meclis’te oylanacak.
Dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edilen milletvekillerinden bazıları bağımsız, bazıları ise çeşitli partilerden temsil ediliyor.
İzmirli Vekil Tuncay Özkan da listede
Dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen isimlerden biri de CHP İzmir Milletvekili Ahmet Tuncay Özkan. Özkan’ın ismi, gerek parti içinde gerekse kamuoyunda dikkatle izlenen bir durum oluşturuyor. Özkan’ın dokunulmazlık dosyasının, komisyon tarafından değerlendirilmesi bekleniyor.
Hangi vekillerin dosyaları sunuldu?
TBMM Başkanlığına sunulan dokunulmazlık dosyaları şu milletvekillerini kapsıyor:
Bağımsız Edirne Milletvekili Ediz Ün,
CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt,
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Tuncay Özkan,
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk,
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu,
DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ,
DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir,
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş,
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan.
Bazı vekillere birden fazla dosya
Bazı milletvekillerinin dosya sayısı diğerlerine göre daha fazla. Örneğin, CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt hakkında toplamda 4 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Ayrıca, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk hakkında da 2 dosya olduğu belirtiliyor. Vekillerin her biri, Karma Komisyon’da yapılacak değerlendirmelerde, kendilerine yöneltilen suçlamalar ve dosyalarla ilgili açıklamalarda bulunacak.
Karma komisyon süreci başlıyor
Dokunulmazlık dosyalarının TBMM Başkanlığı tarafından Karma Komisyon’a sevk edilmesinin ardından, komisyonun bu dosyalarla ilgili inceleme yapması bekleniyor. Karma Komisyon, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşuyor. Komisyon, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek.