Son Mühür / Arif Enes Durak - Türkiye’de üniversite mezunu olup mesleğini yapamayan gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Üniversite mezunu olmalarına rağmen kendi mesleklerini yapamayan binlerce genç gibi, İzmir’de yaşayan Yasin Tutan (38) ve Umut Can Tutan (31) kardeşler de, hayatlarını sürdürebilmek için farklı bir yola yönelmek zorunda kaldılar.

Biri bilgisayar öğretmeni, diğeri maden mühendisi olan iki kardeş, iş imkanlarının yetersizliği nedeniyle baba mesleği çiftçiliğe yönelerek pazarcı oldu.

Devlete atanamadı, özel sektörde para kazanamadı!

Bilgisayar öğretmenliği mezunu olan Yasin Tutan, yıllarca KPSS’ye çalıştı ancak atanamadı. Geçinmek için özel bir okulda öğretmen olarak çalıştı ancak düşük maaşlar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. Devlette atanamayınca çareyi baba mesleğinde buldu.

Özel okullarda asgari ücretin altında normalin üstüne çalışmak zorunda kaldığını belirten, Yasin Tutan, "Özel okulda öğretmenlik yaparken emeğimizin karşılığını alamıyorduk. Çiftçiliğe yöneldikten sonra hem kendi işimizi yapıyoruz hem de doğal ürünler sunarak insanlara faydalı oluyoruz. Özel okulda çalışıyor olsaydım bu kadar kazanamazdım" dedi.

Yasin Tutan

Maden mühendisliği yerine pazarcılık

Evin en küçük çocuğu Umut Can Tutan ise, Uşak Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Ancak zor çalışma koşulları ve düşük maaşlar nedeniyle kendi mesleğinde tutunamayanlar kervanına o da katıldı. Abisi ve babasının yolundan giden Can, artık hem üretici hem pazarcı...

Özellikle maden sektöründe denetimsizliğin ve tedbirsizliğin kol gezdiğini ve sırf mühendis diye adının bu tarz yerlerde geçmemesi için sektörde çalışmaktan vazgeçtiğini belirten Can Tutan,  "Maden mühendisliği mezunuyum ama sektörümüzde çalışma şartları ve sorumlulukları çok ağır. Mühendis olmam nedeniyle atacağım her imza hem benim hem de pek çok madencinin hayatını zora sokabilirdi. Ayrıca bu sorumlulukların gölgesinde ücretler de yeterli değil. Babamızın ve abimin yanında tarım yaparak hem daha huzurlu bir hayat yaşıyoruz hem de emeğimin karşılığını alıyorum" diye konuştu.

Hem üretiyorlar hem satıyorlar

Bugün iki kardeş, babalarıyla birlikte İzmir’de sebze, meyve ve yumurta üretimi yapıyor. Kendi ürettikleri doğal ürünleri İzmir Kültürpark'taki Organik Üretici Pazarı’nda tüketicilere ulaştırıyorlar. Tutan kardeşler, doğal tarımın ve organik üretimin giderek daha fazla önem kazandığını vurgularken, büyük emekle yetiştirdikleri ürünleri İzmir’in farklı noktalarındaki pazarlarda doğrudan halka sunduklarını belirtiyor.

Muhabir: Arif Enes Durak