AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Esed rejiminin çöküşünü, "Suriye halkı için 10 yılı aşkın bir süre boyunca süren çatışma, baskı ve insani krizlerin ardından tarihi bir dönüm noktası" olarak değerlendirdi. Açıklamada, AB'nin Suriye halkıyla dayanışmasını vurgulayarak, "Bugün, hem ülke içinde hem de yurtdışında, umut ve belirsizlik arasında kalan tüm Suriyelilerin yanındayız. Her birey, ülkesini yeniden birleştirme, barışı sağlama ve adaleti tesis etme fırsatına sahip olmalıdır" denildi.

Adaletin sağlanması, kurumların yeniden inşa edilmesi ve barışçıl bir geçiş sürecinin önemine değinilen açıklamada, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca tüm tarafların şiddetten kaçınması, sivillerin korunması ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiği ifade edilerek, Şam'daki yabancı diplomatik temsilciliklerin yanı sıra Hristiyanlar ve diğer azınlıkların güvenliğine de dikkat çekildi.

Esed Rejimi Çöküyor: 61 Yıllık İktidar Son Buldu

Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı gruplar ile Esed güçleri arasında çatışmalar şiddetlendi, 30 Kasım-7 Aralık arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük sağlandı. 7 Aralık'ta gruplar, halk desteğiyle Şam'a girmeye başladı ve rejim, başkentten kaçan Esed ile birlikte çökerek Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona erdi. Suriye Milli Ordusu, 7 Aralık'ta Tel Rıfat'ı PKK/YPG'den alarak Münbiç'i de kurtararak Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvasını temizledi.

Kaynak: Haber Merkezi