İzmir Defterdarlığı, 2023 yılına ait vergi rekortmenlerini açıkladı. Ancak bu sene açıklanan listede, ilk 50’deki vergi rekortmenlerinden yalnızca sekizinin ismi kamuoyuyla paylaşıldı. Diğer 42 mükellef, isimlerinin açıklanmasını istemedi. Bu yılın birincisi ve ikincisi de ismini gizli tutmayı tercih etti. 50 kişilik listeden yalnızca 8'inin ismini açıklaması ve kalan 42 kişinin neden açıklamayı tercih etmediği ise akıllarda büyük soru işareti yarattı. Uzmanlar ismini açıklamayan rekortmen kişilerin neden açıklamadığına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sebeplerin temeli korkuya dayalı

Uzman mali müşavirlerin görüşüne göre rekortmen listesindeki 42 kişinin ismini açıklama sebepleri oldukça fazla. Bu durumun bu döneme has bir olgu olmadığını geçmişten beri aynı durumla karşılaşıldığını hatırlatan uzman mali müşavirler, vergi rekortmenliğinde toplumda kazanılacak prestije karşın ismini açıklamayanlardaki artışa dikkat çekerek sebepleri şu şekilde sıraladı:

İlk sebep zam korkusu

Uzman Mali müşavirlerin görüşüne göre ismini açıklamak istemeyen rekortmenler öncelikli sebep olarak çalışanlarını düşünüyor. Bunun çalışanlara ödenecek maaş konusunda bir pazarlık payı yapılabileceğini öngören rekortmen işverenler, çalışanların maaşını rekortmen işverenin kazancına oranla isteyeceğini dolayısıyla işverenin toplam kazancının beyanından zam korkusu yüzünden kaçtığını belirtiyor. 

İkinci sebep sendika korkusu

Sendikaların eline koz vermek istemeyen vergi rekortmeni işverenlerin beyanatı halinde çalışan haklarının iyileştirilmesine yönelik mali bahanelerinin ortadan kalkacağını dolayısıyla sendikaların işveren üzerinde çalışan haklarının iyileştirilmesine yönelik ispatlı baskı oluşturabileceğini kaydeden uzman mali müşavirler, sendika baskısından kaçmak için rekortmenlerin kendilerini gizleme olasılığının yüksekliğine vurgu yapıyor.

Parti, Dernek ve Mafya radarından korunmak

Üçüncü sebep: Parti, Dernek ve Mafya radarından korunmak

Vergi rekortmenlerinin kendilerini gizleyerek gururla ismini açıklamasının bir diğer sebebinin parti, dernek ya da mafya radarına girmekten korkmaları olduğunu belirten uzman mali müşavirler, bu konunun bilinmesi ya da duyulması durumumda bu tarz kurumların taleplerinin artmasından korktukları için isimlerini sakladıklarını ve bilinmekten kaçındıklarını ifade ediyor. 

Dürdüncü sebep ailelerini korumak

Etrafımızda haberimiz olmayan oldukça sayıda zengin olduğundan bahseden müşavirlerin ortak beyanatı ise aile korkusu. Ne düzeyde zengin oldukları bilinmeyen hali vakti yerinde insanlar olarak tanınan bir takım rekortmenlerin aslında büyük bir servete sahip olduğundan bahseden müşavirler, zengin olduğunu saklayan kesimin aile bireylerini korumak amaçlı bunu yaptığını belirtiyor. Bu durum anlaşılırsa çocuklarının rahatça okula gidemeyeceğini düşünen, mafya, kaçırılma ve fidye olaylarına maruz kalacaklarından korkan zengin rekortmenler, ayrıca medya baskısından da korkarak hem listeye isimlerini vermekten hem de toplum içinde kendilerini belli etmekten kaçınıyorlar.

Feribot sefer saatlerinde kış moduna geçildi Feribot sefer saatlerinde kış moduna geçildi

"İsimlerini gizleyerek elde ettikleri kazanç, kaybettikleri prestij ve manevi ödülden daha az"

Uzmanlar, vergi rekortmenliğinin toplumda prestij ve manevi ödül sağladığını belirtirken, 2023 yılında gelir vergisi tahakkuk ettiren 50 vergi rekortmeninin 48’inin isimlerinin gizli tutulmasını istemesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. İsimlerini açıklamayanların sayısının ve oranının her yıl artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun niyet okumalarıyla birlikte toplumda ayrışmalara yol açtığını ifade etti. İsimlerini gizleyerek elde ettikleri kazançların, kaybettikleri prestij ve manevi ödülden daha az olduğuna işaret ederek durumu özetlediler.

2023 İzmir vergi rekortmenleri listesi şu şekilde
2023 İzmir vergi rekortmenleri listesi şu şekilde:

Bu yılki listede dikkat çekici bir değişiklik yaşandı; 18 yıldır süren Lucien Arkas’ın şampiyonluğu sona erdi. Arkas, bu yıl 6. sırada yer alarak vergi rekortmenleri arasındaki uzun süreli liderliğini kaybetti.
Üçüncü sıradaki mükellef, Orkide Yağları’nın sahibi Ahmet Küçükbay, 54.292.662 TL’lik tahakkuk eden vergi ile öne çıktı.
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, 36.661.142 TL vergi tahakkuku ile 6. sırada yer alarak, 20 yıldan fazla süredir elinde tuttuğu birincilik koltuğunu kaybetmiş oldu. Arkas, İzmir’in iş dünyasında tanınmış bir figür olarak, vergi rekortmenliği alanında önemli bir yer tutuyordu. Ancak bu yıl, listeye damgasını vuran isimlerin başında gelen Küçükbay, Arkas’ın uzun süreli egemenliğini sona erdirdi.
Listede yer alan diğer mükellefler arasında dikkat çeken isimler de bulunuyor. 19. sırada Ahmet Cengiz, 22.773.052 TL’lik vergi tahakkuku ile yer alırken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, 21. sırada 22.277.539 TL ile dikkat çekti. Uzmar Denizcilik’in ortağı Ahmet Noyan Altuğ ise 25. sırada, 18.887.614 TL ile listede kendine yer buldu.
Bernard Arkas, 31. sırada 16.945.670 TL vergi tahakkuku ile yer alırken, 40. sırada Bilgin Türkay 12.316.067 TL, 47. sırada Remzi Cengiz Arsay ise 11.272.692 TL ile listeye girdi.


 

Muhabir: Alperen Özdemir