Yarım asra yaklaşan bir süre Meryem Ana Evi'nin otopark gelirini alan Efes Selçuk Belediyesi geleceğini etkileyecek bir yol ayrımına gelmiş durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belediyenin gelirinin yüzde 60'ını karşılayan Meryem Ana Evi otopark gelirini devralmak istemesiyle başlayan olaylar zincirine tepki olarak dört gün önce başlayan Nöbet Çadırı'nda gece yarısı sıcak gelişmeler yaşandı.
Sabaha karşı eyleme müdahale...
Sabaha karşı 04.00 civarında alana gelen Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar ve beraberindeki jandarmalar eyleme destek için orada bulunan belediye personelini bölgeden uzaklaştırdı.
Eylemi tek başına sürdürmeye başlayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel,
''Tek başıma kalsam da demiştim.
Gece yarısı saat 3.15 te, nöbette baskın!
Bu kadar jandarma aracını, jandarmayı bir arada görebileceğimi hiç düşünmemiştim. Tüm İzmir’den bir alay… Ve tüm Orman ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü burada sanırım'' mesajıyla yaşananlara tepki gösterdi.

Gözaltı yok, bölgeden uzaklaştırma var...
Eylem bölgesinden jandarma tarafından zorla uzaklaştırılan eylemciler hakkında herhangi bir gözaltı işlemi olmadığı sadece bölgeden uzaklaştırıldıkları öğrenildi. 24 Kasım tarihi sonrası bölgeyi teslim etmesi gereken Efes Selçuk Belediyesi'ne gerekli tebligatın gecikmeli de olsa yapıldığı bildirildi. Eylemi sürdüren Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel'e destek için araçlarla gelenlere izin verilmediği ve 6 kilometrelik yolu sadece yaya olarak geçişlerine izin verildiği belirtiliyor.
Belediye bütçesinin yüzde 60'ı
Selçuk gibi ilçelerde belediyelerin ekonomik döngüsünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını belirten Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel daha önceki açıklamasında; “Selçuk Belediyesinin 600 çalışanından bahsediyoruz. 600 çalışana her ay en az 30 milyon öderken, piyasaya da o parayı sürüyorsunuz demektir. Esnafın da gelirini sağlar belediyeler, tacirin de tarım işçisinin de... Belediyeler, böyle küçük ilçelerde ekonomik döngünün esasını oluşturur. 1970'den beri belediyeye tahsisle birlikte devam eden bir gelirin kesilmesi, net şekilde yasal olarak değil ama ekonomik olarak darbedir. Bizim olanın bizde kalması için yardım istedim. Bir çıkar değil, sadece bize ait olanı istedim. 20 yıl boyunca resmi olarak 1996'da yapılmış olan sözleşme 'hükümet belediye el ele daha güzel günlere' sloganıyla gelen ve ne yazık ki 2014'ten 2019'a kadar Selçuk Belediye Başkanlığı koltuğunda bulunan Adalet Kalkınma Partisi, sadece sözleşmeyi 5 yıllık yaptığı gibi bakanlık üzerine bir de cirodan yüzde 10 pay aldı. Nerede 'hükümet belediye el ele daha güzel günlere?' Ve şimdi Aralık 2023'te 5 yıllık sürenin dolmasından bu yana Cumhuriyet Halk Partili bir belediye olduğu için 'geri alacağız' diye tutturuldu” demişti.
Yılda ortalama 15 bine yakın araç
Edinilen bilgiye göre, Meryem Ana Tabiat Parkı'nı 2023 yılında yerli ve yabancı 650 bin kişi ziyaret etti. Kurumlar arası krize neden olan 7 bin metre kare büyüklüğündeki otoparka ise 122 bin araç girişi oldu. 2024 yılında bu sayı daha da arttı. Verilere göre, şu ana kadar 700 bine yakın yerli yabancı turist ve otoparka da 150 bine yakın araç girişi gerçekleşti. Yoğun ziyaretçi trafiği çeken otoparkın gelirinin, Selçuk Belediyenin toplam bütçesinin yüzde 60'na yakın olduğu ifade ediliyor.





