Yeni bulgulara göre, 7 yaşındaki çocuklar bile yetişkinler gibi dedikodu yapma eğiliminde ve olumsuz söylentilere karşı oldukça hassas. Araştırmada, 108 çocuğa olumlu, tarafsız veya olumsuz dedikodular paylaşan kuklaların videoları gösterildi. Sonuçlar, çocukların olumsuz dedikodulara maruz kaldıklarında daha fazla duygusal tepki verdiğini ve söylentileri daha kolay akılda tuttuğunu gösterdi.

Bu bulgular, dedikodunun sadece yetişkinlere özgü bir sorun olmadığını, çocukların da bu olumsuz davranıştan etkilenebileceğini vurguluyor. Ebeveynler ve eğitimciler, çocukları dedikodunun olumsuz etkilerinden korumak için dikkatli olmalı ve onlara doğru bilgi edinmenin ve dedikodudan kaçınmanın önemini aşılamalıdır.

Olumsuz dedikodu, bir kişinin bir akranının oyuncağını kırdığını veya çaldığını, birine vurduğunu veya birini dışladığının söylenmesini içeriyordu. Olumlu dedikodular arasında ise kişinin oyuncaklarını paylaştığı, başı belada olan bir akranına yardım ettiği ve bir akranının odayı temizlemesine yardım ettiği yer alıyordu.
Daha sonra çocuklardan videodaki kuklaların bahsettiği ayrı bir gruba ödüller vermeleri istendi.

DEDİKODU ÇOCUKLAR İÇİN ETKİLİ
Analiz, tek bir kaynaktan olumlu dedikodu duymanın çıkartmaları kime verdiklerini etkilemek için yeterli olmadığını, birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikodunun bunu yaptığını ortaya çıkardı. Ancak tek bir olumsuz dedikodu, o kişiye çıkartma vermemeye karar vermeleri için yeterliydi.

Dedikodu çocuklar için bile etkili bir bilgi; ancak bireyler dedikodunun aktardığı bilgilere güvenirken dikkatli olmalı çünkü bu bilgiler manipüle edilebilir veya önyargılı olabilir."

Baba olmanın erkek beyni üzerinde yaptığı değişiklikler! Baba olmanın erkek beyni üzerinde yaptığı değişiklikler!

Ekip elde ettikleri sonuçlarla ilgili ise şunları yazıyor: "Bizim çalışmamızda yedi yaşındaki çocuklar ödülleri birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikodulara göre dağıttılar ve tek bir kaynaktan gelen dedikodulara güvenmediler. Buna karşılık, sayısına bakılmaksızın olumsuz dedikodulara güvendiler."

Daha önce yapılan bir araştırma da başkaları hakkında dedikodu yapan kadınların kıskançlık ve düşük özgüvenden kaynaklandığını göstermişti. Araştırmacılar, genç kadınların, fiziksel olarak çekici romantik rakiplerle karşılaştıklarında kendileri için fırsatlar yaratmak amacıyla dedikodu yaptıklarını keşfetti.

Ayrıca romantik ilişkilerde daha kıskanç olan kadınların, rakiplerinin cinsel itibarlarına zarar verebilecek olumsuz bilgileri yayma olasılıklarının daha yüksek olduğu da keşfedilmişti.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ