Son Mühür/ Beste Temel- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iki hafta önce Ödemiş'te meydana gelen ve geniş alanları etkisi altına alan orman yangınlarından en çok zarar gören bölgelerden biri olan Karadoğan Mahallesi'nde kapsamlı incelemelerde bulundu. Afetzede köylerin kış gelmeden yeniden ayağa kaldırılması hedefiyle kararlılık mesajı veren Başkan Tugay, yangından etkilenen yerleşim yerlerinde yıl sonuna kadar su faturası alınmayacağı müjdesini verdi.

Ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Çocuklara sözümüz, yaşlılara sözümüz, engelli insanlarımıza sözümüz. Kimsenin mağdur olmasına, sahipsiz olmasına izin vermeyeceğiz. Biz buradayız," ifadelerini kullanarak Büyükşehir Belediyesi'nin tam destek vereceğini vurguladı. Bu ziyaret, yangının yaralarını sarmak ve bölge halkına umut aşılamak adına atılan önemli bir adım oldu.

Ödemiş'in yanan köyleri için seferberlik: Büyükşehir tüm birimleriyle sahada

Ödemiş'in yanan köyleri için seferberlik: Büyükşehir tüm birimleriyle sahada

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ödemiş'teki yangınların ardından bölgede adeta bir seferberlik ilan etti. Yangınlardan etkilenen köylerin afetlere karşı dirençli bir şekilde yeniden inşa edilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi'nin tüm birimleriyle sahada olduğunu bizzat denetledi. Özellikle yangınlarda en fazla hasarı gören Karadoğan Mahallesi'ndeki incelemelerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zeki Yıldırım, Genel Sekreter Yardımcıları Çağatay Güç, İsmail Mutaf ve ilgili daire başkanları da eşlik etti. Bu geniş katılımlı heyet, bölgedeki ihtiyaçları yerinde tespit ederek hızlı ve etkin çözüm yolları geliştirmeyi hedefledi.

Başkan'dan ev sözü

Başkan Tugay'ın Karadoğan ziyaretinin en dokunaklı anlarından biri, köy meydanında halkla sohbet ederken geçtiğimiz haftaki ziyaretinde yanan evleri için gözyaşı döken minik Aysima ile karşılaşması oldu. Bu kez güler yüzüyle Başkan'ı karşılayan Aysima, Tugay'a moral verdi. Başkan Tugay da minik Aysima'ya yanan evlerinin yeniden yapılacağı sözünü bir kez daha yineledi. Sohbetin ardından, Başkan Tugay Aysima'nın yangında hasar gören evini bizzat inceleyerek, çalışmaların aşama aşama başlayacağını belirtti. Bu an, yerel yönetimin sadece yapısal hasarları değil, yangının insan ruhunda açtığı yaraları da önemsediğinin somut bir göstergesi oldu.

Ödemiş'in yanan köyleri için seferberlik: Büyükşehir tüm birimleriyle sahada

Ekonomik yükü azaltan müjde: Yıl sonuna kadar su faturaları alınmayacak

Köy merkezindeki değerlendirmeler ve halkla yapılan görüşmelerin ardından Başkan Tugay, Karadoğan Muhtarı Levent Köymen eşliğinde yangından zarar gören ahırları, evleri, tarım alanlarını ve diğer yapıları detaylı bir şekilde inceledi, notlar aldırdı. Bu incelemeler sırasında, yangın mağduru vatandaşlar için ekonomik bir nefes aldıracak önemli bir kararı da duyurdu: Yangından etkilenen köylerdeki hanelerden yıl sonuna kadar su faturası alınmayacak. Bu uygulama, yangının yarattığı maddi yükün bir nebze olsun hafifletilmesine yardımcı olacak ve bölge halkının yeniden toparlanma sürecine katkı sağlayacak.

Kış öncesi normal yaşama dönüş hedefi ve afetlere dirençli yapılanma

İncelemelerinin ardından yaptığı açıklamada Başkan Tugay, "Şu anda bulunduğumuz köy, yangında en fazla hasar alan köylerden birisi. Hem insanlar şu an ne durumdalar, ivedi olarak nelere ihtiyaçları var, onları tekrar kontrol edelim diye geldik. Hem de bu köyde yanan evlerin, ahırların, yapıların, araç gereçlerin yerine konması lazım, onun için geldik," dedi. Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte bir taslak plan üzerinde çalıştıklarını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD yetkilileriyle de görüşmeler yapacaklarını belirtti. Başkan Tugay, "Niyetimiz ve amacımız kışa kalmadan bu yanmış olan evleri tamir etmek ve insanların tekrar normal yaşamlarına dönmelerini sağlamak," ifadeleriyle acil eylem planının önceliğini vurguladı. Ayrıca, yangında hasar gören tüm köylerde, tüm birimlerle çalışma yürüteceklerini ve eski evlerin daha sağlam ve iyi bir şekilde yeniden yapılmasını arzu ettiklerini ekledi. Hukuki ve mevzuatsal süreçlere dikkat ederek Ödemiş Belediyesi ve ilgili bakanlıklarla koordineli bir şekilde en hızlı çözümleri üreteceklerini ifade etti.

Geleceğe yönelik kapsamlı planlama ve kararlılık mesajı

Başkan Tugay, sadece yangının neden olduğu tahribatın giderilmesiyle kalmayıp, bölgenin gelecekteki afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için de kapsamlı planlar yapıldığını açıkladı. Yanan zeytin ağaçlarının yerine yenilerinin dikilmesi, zarar gören arı kovanları yerine yenilerinin sağlanması ve arılar için bal ormanları oluşturulması gibi çevreci ve sürdürülebilir projelerden bahsetti. Ayrıca, olası yeni yangın tehlikelerine karşı, yanmamış evlerin çatılarının değiştirilmesi ve köy çevresinde bir emniyet kuşağı oluşturulması gibi önleyici tedbirlerin de gündemde olduğunu belirtti. Bu çalışmaların birçok kurumun koordinasyonuyla yürütüleceğini vurgulayan Başkan Tugay, "Açıkçası bizim ülkemizde bu tür işler yavaş işliyor ama benim bütün arkadaşlarımızı buraya getirerek yapmaya çalıştığım şey mümkün olan en hızlı şekilde bu çalışmaları yapmak üzere kendi kurumumuzun içerisindeki o motivasyonu sağlamak. Kararlılığımızı herkesin hissetmesini istiyoruz, onun için buradayız," diyerek kararlılıklarını dile getirdi. Ziyaretin son bölümünde ise vatandaşlarla kurdukları güven ilişkisinin önemine değinen Başkan Tugay, "Bizim bu konuda samimi olduğumuzu görüyorlar. Bundan sonrası, söylediklerimizi gecikmeden yapma zamanı. Kimsenin mağdur olmasına, sahipsiz olmasına izin vermeyeceğiz. Biz buradayız," sözleriyle vatandaşlara tam destek sözü verdi.

Muhabir: Beste Temel