GENEL HABERLER

Abdül Batur: “Yeni bir kemeraltı anayasası uygulayacağız”

Duayen Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş’ın, yepyeni programı “Gündem Yorum” programına yaklaşan yerel seçimler öncesi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur konuk oldu. Batur, “Yeni bir Kemeraltı anayasası uygulayacağız. Kuralları olan tabelasından, dışarıya ne kadar çıkılacağından, cephesinden ve kaçak herhangi bir imalatı olmayacağına kadar bir düzenlemeler olacak ve bunların dahası da var” dedi.

Abone Ol

Son Mühür Haber Merkezi/ Güleser Yaren Karaaslan

Sevilen Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş'ın Son Mühür TV'de hafta içi Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, saat 09.15’te, özel konuklarıyla birlikte kentin; yerel yönetimler, siyaset, tarih, kültür ve sanatına dair ne varsa nabzını tuttuğu “Gündem YorumKonak Belediye Başkanı, Kocabaş’ın sorularını yanıtladı. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bir belediye başkanı daha konuk eden Kocabaş, “Belediye başkanlarımıza hep aynı soruyla girdim konuya çünkü çok çılgınca bir fikrin içinde buldum kendimi bu dönem belediye başkanlarına iki yıl bonus verilmeli çünkü seçildiğiniz andan itibaren mazbatanın keyfini yaşayamadan üst üste felaketler yaşandı.Bütün vaatler beklentiler gitti çünkü her yere de yetişmek istediniz. Sizin de içinizden geliyor mu bu iki yılın karşılığını almak?Neler yaşadınız ve bütçeyi nasıl dengelediniz? En önemlisi Konak’ta hayalleriniz gerçekleşti mi?” diyerek sorusunu yöneltti.

Abdül Batur, “Bütün bu yaşanan doğal afetler ve doğal afetler dışında yaşanan ekonomik krize iki defa arka arkaya yakalandık. Şuanda da hala devam ediyor bu durum. Özellikle belediye bütçelerini yaralayan bir krizimiz var şu anda. Bu sürece baktığımız da 2020 yılında başlayan pandemi ardından gelen 117 vatandaşımızı kaybettiğimiz Bayraklı’da ki İzmir depremi ardından yaşanan ekonomik kriz en sonunda da büyük Maraş depremi ve bunların hepsine yetişemeye çalıştık. Bu ülke hepimizin orada sıkıntı da olan vatandaşlarımıza yardım etmek bizim de boynumuzun borcu  diyerek gittik. Maraş’ta çadır kentler kurduk, tüm ekiplerimizle birlikte 3 ay oradayık. Sıkıntı da olan arkadaşlarımıza yardım etmeye çalıştık. Tabii bunların hepsi bir bütçe. Belediye bütçesi olarak o kadar yaralandı ki personel giderlerimiz yüzde yüz civarında arttı. Bizim en önemli giderlerimiz akaryakıt ve akaryakıta bağlı mamül alımları var. En basit örneğiyle, Bizim akaryakıt giderimiz yılbaşında bir buçuk milyon civarındaydı şu anda üç buçuk milyon. Parke taşı, kum, çimento ve beton zaten yüzde iki yüz civarında arttı. Bizim gelirlerimizde ise bir kıpırdama var mı? En büyük gelirimiz vergi kaynaklarından belediyelere ayrılan iller bankası payından aldığımız paydır. Toplanan vergilerle belediyelere verilen pay yüzde dört buçuk olarak aktarılıyor ama maalesef bunda hiçbir artış yok. Bazı aylarda da üstelik kesinti var. Başa çıkılabilecek bir noktadan sıkıntılı bir noktaya kadar gidiyor. Bıçak kemiğe dayanmadı bıçak artık kemiğe girdi”

Kemeraltı altyapısı çözüme ulaşıyor

Konak tarihi hazine

Batur, “Sanathane’ye gelicek olursak. Sanathane’de içinde yazlık sineması, tiyatroların oynancağı mekanlar, söyleşiler yapıyoruz. Her yaptığımız etkinlikler full dolu. Bizim amacımız yeniden bu alanlara dönsün. Geldiğinde görüyor, burası çok güzel olmuş ne kadar güzel tarihi bir mekan var deniliyor. Kültür müdürümüze buradan çok teşekkür ediyorum. Arada sırada Agora’da klasik müzik konserleri veriyoruz. Vatandaşımızı kentliyi o merkeze doğru çekmeye çalışıyoruz. Altınpark ile ilgili geçtiğimiz hafta konuştuk. İçine devamla giren bir su vardı, altından giren. O suyun sorunu çözüldü. Basit yapılacak işler kaldı. Örneğin, cam kaplama ile üstünde yürüyebileceğiniz altındaki materyalları görebileceğiniz bir proje değişikliği ve gölgelikler yapılarak altı ay gibi bir sürede tamamlayacağız. Kenti tanımak isteyenler için bir alana çeviriyoruz. Konak tarihi bir hazinedir.”

Kentsel dönüşüme son gaz devam