Son Mühür / Arif Enes Durak - Türkiye, sahte ilaç ticareti tehdidiyle karşı karşıya… İstanbul, Trabzon ve Adana’da art arda düzenlenen operasyonlar, yasa dışı ilaç üretimi ve dağıtımının ulaştığı tehlikeli boyutu gözler önüne serdi. Ele geçirilen ürünler yalnızca halk sağlığını değil, ilaç sektörünün güvenilirliğini de sarsıyor.

İstanbul’da 2 milyar liralık sahte kanser ilacı operasyonu

Geçtiğimiz haftalarda, İstanbul’da güvenlik güçlerinin düzenlediği dev operasyonda, piyasa değeri yaklaşık 2 milyar lira olan sahte kanser ilaçları ele geçirildi. Orijinal ambalajlara yerleştirilen sahte ilaçların, eczanelere ve hastanelere kadar sızdırılmaya çalışıldığı tespit edildi. Özellikle ağır hastalıklarla mücadele eden vatandaşlar için bu durum büyük bir tehdit oluşturuyor.

World Shine Pharma Genel Müdürü Efecan Çubukçuoğlu, sahte ilaçların hastaların asağlık durumunun daha da kötüleşmesine neden olduğuna dikkat çekerek, "Bu tür ürünlerin tedavi edici hiçbir etkisi yoktur aksine hastaların sağlık durumunu daha da kötüleştirebilir" dedi.

World Shine Pharma Genel Müdürü Efecan Çubukçuoğlu

Trabzon’da yapay zekâ ile sahte reklam tuzağı

Trabzon’da ise sahte ilaç satıcıları, sosyal medya ve internet sitelerinde yapay zekâ destekli sahte reklamlarla vatandaşları kandırmaya çalıştı. "Bitkisel ve mucizevi" ifadeleriyle süslenen reklamlara inanan çok sayıda kişi dolandırılmaktan son anda kurtuldu. Yapılan operasyon sonucu, bu reklamları organize eden şebeke çökertildi.

Efecan Çubukçuoğlu, ilaç satışında denetimlerim sıklaştırılması gerektiğini belirterek, "İnsanlar artık bir tık ile ilaç sipariş edebiliyor. Dijital mecra satışlarındaki bu denetimsizlik ise çok tehlikeli bir hal aldı. Dijital mecralarda yayılan bu tarz reklamlar halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Adana’da yasa dışı ilaç deposu ortaya çıkarıldı

Adana’da gerçekleştirilen başka bir operasyonda ise yasa dışı yollarla ülkeye sokulan ve kayıtsız olarak depolanan binlerce kutu sahte ve tarihi geçmiş ilaç ele geçirildi. Ruhsatsız ürünlerin piyasaya sürülmek üzere olduğu anlaşılırken, halkın sağlığının nasıl bir tehlikeyle burun buruna olduğu bir kez daha kanıtlandı.

"Eczane dışı alımlardan kaçının"

İnternetten ilaç siparişi yaparken çok dikkatli olunmasını ve kesinlikle güvenilir kaynaklardan alışveriş yapılması gerektiğini söyleyen World Shine Pharma Genel Müdürü Efecan Çubukçuoğlu, "İlaçlarınızı sadece yetkili eczanelerden ve hekim tavsiyesiyle alın. Bu tür olaylarla karşılaşan kişilerin derhal yetkililere başvurmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Sahte ilaç nasıl anlaşılır?

Bir ilacın sahte olup olmadığını %100 anlamak için labaratuvar testi gerekir ancak ilaç şisesi veya etiketindeki yazım hataları ilacın sahte olup olmadığını anlamakta bir etkendir. Ayrıca meşru ilaçlar, fabrikasyon üretim olduğu için görüntüsü, şekli bozuk ilaçlara dikakt etmek gerekir. Ayrıcai vatandaşlar, sipariş ettikleri ilaçların Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu https://www.its.gov.tr/its/ilac_sorgula sitesi üzerinden sahte olup olmadıklarını kotrol edebilirler.

Muhabir: Arif Enes Durak