EKONOMİ HABERLERİ

TMO, 2025 yılı mısır alım fiyatını ve yeni desteklemeleri duyurdu!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2025 senesi mısır alım ücretini ve üreticilere verilecek destekleri resmi olarak açıkladı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2025 yılı mısır alım fiyatını ton başına 11.300 TL olarak açıkladı. Bakanlık, bu açıklamayı Next Sosyal platformu üzerinden vererek, üreticilere yönelik yeni destekleme politikalarını da kapsamlı bir şekilde aktardı.

Hasat ve sonrasındaki satış süreci

Bakanlık, mısır hasadının ağustos ayı başında Adana ve Hatay’da yerel olarak başladığını, ülkenin genelinde hasat istatistiklerinin ise tahmini yüzde 5 oranında olduğunu ifade etti. TMO’nun sektör ve hasat sürecini yakından gözlemcisi olduğu vurgulanarak, mısır alım ücretinin belirlenmesi için uygun zamanın geldiği paylaşıldı.

Yeni destekleme modeli ile neler olacak?

Açıklamada, önceki senelerde uygulanan mazot ve gübre ücretlerinin yerine yeni bir model uygulandığı açıklandı. Bu kapsamda, “Temel Destek” ve “Planlı Üretim Desteği” ödemeleri ödenecek. Ayrıca, yerli sertifikalı tohum eken üreticilere “Üretim Geliştirme Desteği” ve katı organik gübre kullanımı için ek destek temin edilecek. Ortalama verim esas alınarak, ton başına toplam 668 TL ek destek ödemesi yapılacağı bildirildi. Böylece, üreticilerin eline desteklerle birlikte ton başına 11.968 TL ulaşmış olacak

Ücretler nasıl temin edilecek?

TMO, ürün teslimatından sonraki 30 gün boyunca ödemelerin üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağı güvencesi verdi. Bu süreç, üreticilerin ekonomik hazırlıklarına destek sağlamayı kendisine amaç ediniyor.

TMO piyasayı izlemeye ve üreticiye destek için hazır

Bakanlık, açıklamasını tüm üreticilere bol kazançlı bir hasat sezonu temenni ederek sona erdirdi. Bu adımların, tarım piyasalarında kararlılığı kuvvetlendirme ve üreticilerin emeğini destekleme hedefiyle uyumlu olacağı değerlendiriliyor. TMO’nun piyasaları takip etmeye devam edeceği ve çiftçilere karşı bilgi temini organizasyonlarına devam edeceği de aktarıldı.