Ertuğrul TURAN / İki yıl süresince yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, deprem sonrası Türkiye’de örneği olmayan bir şekilde vatandaşlarla kamuyu biraraya getirmek için çalıştıklarını söyledi. Özkan konuşmasında, “Binalarını yıktıran sakinlerin, yıkım firmalarından yıkım hurda paralarını almalarını sağladık. Ağır hasarlı depremzedelerin rezerv alandan hak sahipliği aşamasında rehberlik yaptık. Resen yıkılan beş adet binanın haklarını almalarını sağladık. Ağır hasarlı binaların DASK ödemelerini almalarını hızlandırdık. Derneğimizle irtibata geçen orta hasarlı ve az hasarlı birçok binanın ödenmeyen DASK poliçe bedellerinin tamamının almasını sağladık. Proje alanında olup, 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm ödeme planına tabi olan orta, az ve hasarsız binaların ödeme planların 1 yıl ödemesiz dönem, 20 yıl vadeli ve faiz oranını yıllık maksimum.%10 Tefe/Tüfe oranını geçmeyecek şekilde güncellemelerini sağladık. Türkiye’de emsali olmayan emsal artışını alarak inşaat maliyetlerinde ciddi avantaj sağladık. Kentsel Dönüşüm Kredisi tutarının 200.000 TL’den 400,000 TL’ye, 2022 yılı içerisinde ise 600.000 TL çıkarılmasını ve devlet faiz desteğinin aylık 0,33 baz puandan aylık 0,50 baz puana çıkmasını sağladık. Eğitim destek faaliyetlerinde bulunduk. İhtiyaç sahibi öğrencilerimiz için burs verebilecek kişi ve kurumları bularak öğrencilerimize burs imkanı kazandırdık. Sayın valimiz Yavuz Selim Köşger’in desteği ile Depremzedelerimize profesyonel psikolojik destek imkânı sağladık, sağlıyoruz. Hayırseverlerden ve yardım kuruluşlarından derneğimize gelen yardım paketlerinin derneğimize üye olan ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırılmasını sağladık. Yatak, mobilya, beyaz eşya, özel eğitim kurumları, hastaneler, nakliye kurumları ve esnaflarımız ile indirim protokolü imzaladık. Bankalar ile görüşerek uygun oranlar ve şartlarda tüketici kredisi imkanı sağladık. Depremde şehit olan yurttaşlarımızın ailelerinin her zaman yanında olduk, desteğe ihtiyaçları olan her zaman yanlarında olduk. Deprem şehitlerimiz için anma günü düzenleyerek aileleriyle bir araya gelerek acılarını paylaştık. Türkiye’ye örnek bir model geliştiren İzmirli güzel yürekli iş insanlarının depremde şehitleri olan ailelere ücretsiz olarak tahsis ettikleri konutların bilgilendirme ve takibini sağladı. İzmirli iş insanlarının onayı ve eski başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın desteği ile Depremde uzuv kaybı yaşayan vatandaşımıza da bir konut tahsisinin onayını aldık” dedi. 
BUNDAN SONRA NE OLACAK? 
Çalışmalarının devam ettiği ve depremzedelerin sorunları sona erene kadar çalışmaya devam edeceklerini söyleyen İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Proje alanında m2 kaybı %20’nin üzerinde olan vatandaşlarımıza, rezerv alandan ev satın alma hakkı verilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Depremde ağır hasarlı binalarda oturanlardan, kapıcılar da içinde olmak üzere, başlamak kaydı ile orta ve az hasarlı kiracılara da rezerv alanından satış hakkı tanınması için çalışıyoruz. “O yer” kavramı nedeniyle mağdur olan depremzedelerimizin, bu mağduriyetini giderebilmek için girişimlerimiz devam edecek. Deprem şehitlerinin mezarlıklarının yanında ailelerine yer tahsisi yapılması ile ilgili çalışmalarımız olacak. Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger ‘den istekte bulunduk İZDEDA ormanı oluşturulması istiyoruz. Deprem Şehitlerimizin adlarının yaşadığı bir ormanımız olsun arzusundayız. 30 Ekim’de olacağını biliyoruz. 1999’dan beri alınmaya başlanan deprem vergilerinin depremzedeler için kullanılmasını sağlamak istiyoruz. 

SİTEMİMİZ VAR… UNUTULUYORUZ
Depremzedelerin sorunlarıyla ilgili sorulara da yanıt veren Özkan, “Depremzedemiz devletin vermiş olduğu rakamlarda 79 bin depremzedemiz varken, bunlardan bin 700 tane proje alnında yapıldı bin 800 tane rezerv alanda kura çekilecek. Yani 3 bin 500 depremzede için. 8 bin orta hasarlı bundan yararlanamıyor. 67 bin az hasarlı bundan yararlanmıyor. Bunlar 2 yıldır krediyi bekledi. Biz 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli kredi istedik. Çünkü bir yandan yıkılan evimin kredisini öderken bir de yeni yapılacak evin kredisini ödemeye çalışmasını düşünün. Bu nedenle yaraların sarıldığını söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Rezerv alandaki fazla konutlar için net bir çağırıda bulunan Özkan “Rezerv alan depremzedenindir Depremzede haricinde birini orda görürsek kendimizi oraya zincirleriz. Bu kadar net konuşuyoruz” diye konuştu.
KIRGINIZ…
Maddi açıdan çalışmalarını nasıl gerçekleştirdiklerini ve bu konuda destek alıp alamadıkları yönündeki soruya yanıt veren ve kırgın olup olmadıklarını belirten Özkan, “Kırgınlığımız var. Biz derneği kurduğumuzda 20 TL giriş ücreti ve 20 TL’de yıllık ücret talep ettik. Biz dernekten bir şey beklemedik. 2 yıldır yolarlı kendi araban ile aşındırdım. Bütün arkadaşlarımız kendi imkanları ile aşındırdı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, Belediyelerin işlerini yüzde 60 oranında azalttık. Kimse bize demedi ki siz derneksiniz ve bize destek oluyorsunuz demediler. Alın şu arabayı siz kulanın, alın şu imkanı demediler. Bu nedenle evet kırgınım diyebilirim” dedi. 


ÖĞRENCİLERİMİZİN ELİNDEN TUTSUNLAR
Burs bulmayan öğrenciler için iş dünyasına çağrıda bulunan Özkan, “Geçmiş dönemde Karşıyaka Belediyesi her apartmanda bir çocuk okutuyordu. Herkes beni paragöz olarak görüyor. Benim depremzedemin cebinden para çıkmasın, depremzede üzerinden para kazanan müteahhitleri buraya getirin diyorum. O müteahhitler buranda 8-9 bina almışlar. Gelip desinler ki size para veremiyoruz dese bize öğrenci verin okutalım dese, bunu da bizim depremzedemiz kendi söylese sözleşmede 1-2 öğrencimizi okutacaksınız dese… Bize destek sağlayanlar depremzedeler ile ilişkisi olmayanlar. Onlarda yoruldu. İş adamlarından destek istiyorum.  Eğer bize katkı sunmak istiyorlarsa tekrar, şu öğrencilerimizin elinden tutsunlar ki öğrenciler etrafa savrulmasın” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim