Son Mühür - Gürer, 2010'dan bu yana 10 milyon baş hayvan ithalatı yapıldığını ve bu ithalatların toplamda 15.5 milyar dolara mal olduğunu ifade etti. Ancak, bu dönemde et fiyatlarının düşmediğini ve besicilerin iflas ettiğini dile getiren Gürer, "Yanlış politikalar nedeniyle yerli hayvancılık sektörü çöküşe sürüklendi. Et fiyatları düşmedi, aracılar kazandı," dedi.
İthalat artarken yerli üretici zorda
Gürer, hükümetin "ithalatı bitireceğiz" söylemlerine rağmen, ithalatın artarak devam ettiğini vurguladı. 2025'in ilk ayında sadece et ithalatına 46 milyon dolar ödendiğini belirten Gürer, "Bu süreçte 136 bin büyükbaş hayvan ithal edilerek 214 milyon dolar harcandı. Buna rağmen et açığı kapanmadı, yerli üreticinin sıkıntıları devam ediyor," dedi. Besicilerin zorlu bir dönemden geçtiğini söyleyen Gürer, ithalatın hızla devam etmesinin sektör üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.
Hayvancılığın kurtuluşu: Yerli üreticiye destek
Gürer, Türkiye’nin hayvancılık sektörünü kurtarmak için yerli üreticinin ve besicinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. "İthalat ve yüksek maliyetler üreticiyi zorluyor. Bakanların sürekli 'ithalatı bitireceğiz' açıklamaları, uygulamada karşılık bulmadı. Yabancı yem fiyatları, artan ithalat ve yükselen maliyetler üreticiyi iflas noktasına getirdi," dedi. Gürer, sektördeki sorunların çözülmesi için yerli üretime teşvik verilmesi ve ithalata dayalı politikaların sonlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Et krizi için acil çözüm
Türkiye’nin et krizinin ancak yerli üreticiye verilen destekle çözülebileceğini söyleyen Gürer, bu sorunun artık bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. “Yerli üreticiye yapılacak desteklemeler ve ithalatın azaltılması, hem ekonomiyi hem de sektörün sürdürülebilirliğini olumlu yönde etkileyecektir,” diye konuştu.