Uzman Fizyoterapist Serhat Akyurt, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Son zamanlarda sosyal medyada çok görülen bel ve boyun kütletme hareketleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Akyurt; “Bu tedavi yöntemlerimizden birisi. Geçici bir rahatlama verebilir. Bunu yapacak başka yöntemlerimizde mevcut. Ancak bazı arkadaşlarımız bunu şov haline getirdi. Bunu üzülerek söylüyorum” dedi


“Ağrı bir hastalık değildir”


Ağrı bir hastalık değildir diyerek söze başlayan Akyurt; “Ağrı vücudumuzda oluşan bir alarm mekanizmasıdır. Bir sorun var bununla ilgilen der. Siz görmezden geldikçe ya bir hastalığa dönecek ya da kronikleşecektir. Ağrılarla yaşamaya alıştım diyor bazı hastalar. Hayır değilsiniz, tabii bu size bağlı. Psikoloji ise bunun kalbinde diyebiliriz. Psikolojik olarak çözmek önemli. Vücutta oluşacak stres, geçim kaygısı bunlar oldukça etkili. Hava şartları da önemli tabii. Klima ya da soğuk hava kas ve iskelet sistemimizi etkiliyor. Yaş ortalaması da epey düştü. Artık çocuklarda da benzer şikayetler görüyoruz. Çünkü onlarda hayat maratonunda koşuşturuyorlar. Burada ailelere de büyük görev düşüyor” dedi.


Bel ağrılarının altında yatan sebepler…


Bel ağrılarının altında yatan sebepler hakkında değerlendirmelerde bulunan Akyurt; “Kötü postür, ağırlık kaldırmak, stres, iyi beslenememe, travmalar bel ağrılarını arttıran faktörlerdir.  Biz bu ağrının sebeplerinin hangi hastalıklarından kaynaklanabileceğini muayene ve testlerle çok rahat tespit edebiliyoruz. Ardından kişiye uygun tedavi süreci başlıyor. Örneğin fıtığın dereceleri var. Her fıtığın tedavisi başka etkenlerde dahil edilerek herkese aynı tedaviyi uygulayamayız. Fıtığın 4 seviyesi var mesela, artık 4. Seviyeye kadar olanlarda cerrahi yöntemler önerilmiyor. Fizik tedavi ise hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası devam ediyor olmalı. Kalçaya doğru inen bir ağrı, ayak altında karıncalaşma, güç kaybı gibi belirtiler varsa vatandaşların hekime başvurmasında fayda var” dedi. Bel fıtığı olan kişinin spor yapabileceğini de söyleyen Akyurt; “Kesinlikle spor yapılabilir. Öncelikle vücudunu nasıl kullanacağını öğrenmesi gerekiyor tabii ki. Profesyonel sporcularla da çalışıyorum mesela denge çalışırken zorlanıyorlar. Denge çalışmaları önemlidir. Vücudumuzda pek bilinmeyen kas grupları çalışır. Yürüyüş çok önemli ancak alışveriş yapmak, çarşıda dolaşmak yürüyüş değil. ‘Sağlığım için yürüyeceğim’ deyip yürümeye başlamak lazım. Beyni kandıramazsınız. Vücudumuzu bir şirket gibi düşünün. Bu şirketin sahibi beyin, CEO'su omurga ve bu şirketin işçileri kaslar. Omurgada bir sorun varsa şirket sahibi ile çalışanlar arasında bağlantıda sorunlar yaşanır. İşte vücudumuzda mekanizma böyle çalışıyor” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de 100 kişiden 96’sında fıtık var”

Boyun ve sırt ağrılarında da benzer biz sistem işliyor diyen Akyurt; “Belin tedavisinde olduğu gibi tedavi yer değiştiriyor diyebiliriz. Tetiklenen noktamıza göre uyuşma nerede oluyor örneğin bu çok önemli… Başparmağınız ya da iç kısmında mı sorun var. Uyuşma mı var, karıncalanma mı? Ya da üç parmak, dört parmak mı? Direkt tanıyı koyabileceğimiz veriler oluyor. Türkiye'de yapılan bir araştırma var. Buna göre her 100 kişiden 96’sında boyun ve bel fıtığı ya da boyun düzleşmesi mevcut. Yarısının ağrısı yok belki. Bir şekilde vücudunu doğru kullanmayı öğrenmiş oluyor. Tablo böyleyken çocuklarda farklı bir problemle karşı karşıya kalacağız. Pandemiden sonra özellikle çocuklar artık bilgisayar başında daha uzun süre kalmaya başladı. Bu şekilde duruş hörgüç dediğimiz bir görüntüye sahip oluyor. Bu ilerleyen yıllarda yeni nesillerin görüntüsünün bu şekle dönüşeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Diyaliz Arkadaşlarını Kaybedince Hayatını Organ Bağışına Adadı Diyaliz Arkadaşlarını Kaybedince Hayatını Organ Bağışına Adadı

“Bunu şov haline getirdiler”

Son zamanlarda sosyal medyada da çok görülen bel ve boyun kütletme hareketleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akyurt; “Bu tedavi yöntemlerinden birisi. Ancak bazı arkadaşlarımız bunu şov haline getirdi. Buna üzülüyorum. Dün hatta bir video gördüm ve Türkiye'de çekilmemiştir umarım dedim. Serebral Palsi hastalığın olan bir çocuğa bu uygulama yapılıyor. Bu çok tehlikeli. Bu şekilde duran bir hastaya boyun manipülasyonu uygulanamaz. Konunun takipçiyiz. Bu geçici bir rahatlama hissi verebilir. Ancak bunu yapacağımız başka yöntemlerimiz de var. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı” dedi.

Editör: Bünyamin Dobrucalı