Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Hayalet Ağların Toplanması Projesi" kapsamında, 2024 yılında Gemlik Körfezi'nde geniş çaplı bir temizlik çalışması gerçekleştirildi.

Balıkçıların kaybettiği veya terk ettiği ve deniz canlıları için büyük risk oluşturan hayalet ağların temizlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, toplam 494 bin 750 metrekarelik deniz alanı tarandı.

Günde ortalama 15 dalış gerçekleştiren dalgıçlar, 24 bin 750 metrekarelik hayalet ağı temizleyerek ekosisteme katkı sağladı. Operasyon kapsamında ayrıca 2 fiber tekne ve 3 çapanın da bulunduğu 7,5 tonluk atık av aracı denizden çıkarılarak geri dönüşüme kazandırıldı.

2014’ten bu yana kararlı mücadele

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında başlatılan proje, denizlerde ve iç sularda ekosistemi tehdit eden hayalet ağların temizlenmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturulmasını hedefliyor.

Gemlik Körfezi-1

2014-2021 yılları arasında İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Mersin, Hatay, Adana, Muğla, Aydın, Rize, Sinop, Konya, Isparta, Antalya ve Ankara'da yürütülen çalışmalarla kaybolan av araçları toplanarak ekosistemin sürdürülebilirliği sağlandı.

2022 yılı itibarıyla iç sularda da uygulamaya alınan proje kapsamında, akarsulardaki hayalet ağların temizlenmesi için STK'lar, balıkçılar, belediyeler ve üniversitelerle iş birliği yapıldı.

Müsilaj sürecinde yoğun çalışma

2021 yılında Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde müsilajla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli, İstanbul ve Yalova kıyılarında 1 milyon 699 bin 68 metrekare deniz alanı tarandı.

Bu süreçte, 85 farklı noktada toplam 211 bin 300 metrekarelik hayalet ağ temizliği gerçekleştirilirken, çeşitli av araçları da sudan çıkarıldı.

Bursa’da 9 yılda 50 bin metrekare hayalet ağ toplandı

Proje kapsamında Bursa’da son 9 yılda 2 milyon 235 bin 500 metrekarelik deniz alanı detaylı bir şekilde tarandı. Yapılan çalışmalar sonucunda, toplamda 50 bin 250 metrekare hayalet ağ denizden çıkarılarak ekosistemin korunmasına katkı sağlandı.

Deniz kirliliği, mikroplastikler ve sürdürülebilir balıkçılık konularında önemli bir adım olarak değerlendirilen proje, ilerleyen dönemlerde de genişletilerek devam edecek.

Kaynak: DHA