Bir gün sonra geride bırakacağımız 2020 yılını sevemedim. Dünyada olduğu kadar ülkemizde de iyi olarak hatırlayamayacağımız olaylarla bizi bırakıp gidiyor. Eşim ve benim için tek iyi şey oldu, onu daha sonraki yazılarımda aktaracağım.

Dünyada ve ülkemizde neler mi yaşadık. O kadar çok ki, gazete yönetimi yerimi küçülttüğü için özetlemeye çalışacağım…

*10 aydır peşimizi bırakmayan, önümüzdeki yıl ve sonraki zaman   

  dilimlerinde de bizimle yaşayacak olan Kovid-19 salgını…

*Ekonomik kriz ve işsizlik…

*Terör olayları…

*Siyasetteki çirkinlikler…

*Şiddet olayları…

*Tecavüz olayları

*Çıplak arama…

*Doğal afetler…

*Hayvan hakları yasası…

*Vefat olayları…

Çin’in Wuhan kentinde bir kişiden ortaya çıktığı (!) açıklanan “Koronavirüs” adı verilen salgın Dünya Sağlık Örgütü’nce “Pandemi” olarak ilan edildi. Bizde 11 Mart’ta ülkeye duyuruldu. 18 Mart’ta da bu ‘salgından ilk ölüm’ olayı yaşandı.

Bu satırları karaladığım 24 Aralık verilerine göre Kovid-19’dan ülkemizde ölüm sayısı 19 bin 115, dünya genelinde 1 milyon 728 bin 608 kişi olarak açıklandı. Dünyadaki vaka sayısı 78 milyon 451 bin 695 kişiye ulaştı. Benim önerim; önceki yıllarda olduğu gibi sağlıklı, birbirimize sarılarak, neşe ve huzur içinde yaşam sürdürmek istiyorsak; Sağlık Bakanlığı’nın, Bilim Kurulu’nun ve Türk Tabipler Birliği’nin birincil olarak önerdiği “Maske-Mesafe-Temizlik” kuralına en az altı ay daha titizlikle uymamız gerekiyor…

Gelelim diğer felaketlere…

Suriye’nin İdlib kentindeki Türk konvoyuna saldırıda 54 şehit verdik. 24 Ocak’da 6.5 büyüklüğündeki Elazığ depreminde 41, 30 Ekim’deki büyüklüğü çelişkili 6.5, 6.9 ve 7.1 olarak duyurulan İzmir depreminde 117 vatandaşımızı kaybettik. Van Bahçesaray’daki çığ felaketinde 42, Giresun’daki sel felaketinde 11, Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki patlamada 7, Gaziantep’teki özel hastanede patlayan oksijen tüpünden 12 vatandaşımızı kaybettik. Kadına şiddet ve cinayetler sonucu ülkemizde 271 kadın öldürüldü.

Özet olarak vefatlar; eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, eski Başbakan Mesut Yılmaz, iş kadını Suna Kıraç, yazar Bekir Coşkun, basketbolcu Yalçın Granit, sanatçı Timur Selçuk ve Seyfi Dursunoğlu, Haydar Baş, Adalet Ağaoğlu ve Orhan Kural yaşamlarını yitirdi. Ayrıca Ak Partili Burhan Kuzu ile Markar Eseyan da yaşama veda etti.

2020’nin daha yazacağım o kadar çok olayı var ki, yerim bu kadar olduğu için sonraki tarihlere bırakıyor, 2020’nin salgın dersleri aldığımız bir yıl olmasını umuyorum. Ancak bir konu var ki süper oldu; insanlar artık ellerini daha sık yıkamayı öğrendi…

Acıları ve bıraktığı sıkıntılarıyla uzun yıllar bizi yoracak olan 2020’ye güle güle diyor; 2021’in tüm dünyaya sağlık, barış, mutluluk, adalet, demokrasi, eşitlik ve git gide çıkmaza giren ekonomide huzur getirmesini diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla…