Niğde; Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Konya illerine komşu olan bir şehirdir. Güneyde Bolkar Dağları ile Mersin ilinden, güneydoğu ve doğuda ise Aladağlar’ın oluşturduğu doğal sınırlarla Adana ilinden ayrılır. Genel olarak İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Niğde'nin Çamardı ve Ulukışla ilçeleri ise Akdeniz Bölgesi'nde konumlanmaktadır. Niğde'nin turizm potansiyelini oluşturan unsurlar arasında termal kaynakları, ören yerleri, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve dağ-kış turizmi olanakları bulunmaktadır. Özellikle Aladağlar ve Ketençimen Yaylası, kış turizmi için önemli bölgeler arasında yer almaktadır. Peki, Niğde'de hangi dağlar var? Niğde'nin en yüksek dağı hangisi?

NİĞDE'DE HANGİ DAĞLAR VAR?

Bolkar Dağları

Nigde Gol Aa 2068558

Bolkar Dağları, eski adıyla Bulgar Dağları, Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılan tektonik bir dağ sırasıdır. En yüksek noktası 3.524 metre rakımlıdır. Dünyada sadece bu dağlarda yaşayan Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türüne ev sahipliği yapar. Bolkar Dağları, Karacaoğlan'ın şiirlerinde sıkça bahsettiği bir konudur. Niğde ilinin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alan Medetsiz Zirvesi, konum olarak Ulukışla'nın 20 km kadar güneydoğusunda bulunur. Toros Dağları'nın Bolkar Dağları olarak bilinen en yüksek doruğudur. Büyük bir sıradağ kütlesi üzerinde yer alır ve çevresinde 2500 metreden yüksek çok sayıda tepe bulunur. Yaz tırmanışları için en uygun zaman mayıs, haziran ve temmuz aylarıdır.

Medetsiz Zirvesi'ne ulaşmak için farklı yollar bulunmaktadır. Maden köyü üzerinden Meydan Yaylası ve Koyunaşağı geçidini takip ederek dağın kuzey yamacına doğrudan ulaşılabilir. Bu rota düşük eğime sahip olduğundan teknik olarak zorluk içermez. Zirvenin güney yönü ise dik ve keskindir. Çamlıyayla ilçesi, İçel ve Tarsus üzerinden ulaşım daha kolaydır. Olukkayağı Köyü'ne geçmek için Çamlıyayla'dan İnköyü'ne gidilir. Daha sonra zirveye ulaşmak için batı yönünde kayalıkların yanından geçilir. Diğer bir seçenek ise Olukkayağı'na gelmeden 5 km geride kalan İnköyü üzerinden zirveye ulaşmaktır. Ancak Maden köyü dışındaki yollar, kuzey yamaçlarındaki yollara göre daha karmaşıktır ve bu nedenle zirveye ulaşmak daha uzun sürebilir.

Demirkazık Dağı

Demirkazık Dağı

Niğde'deki Aladağlar bölgesinde bulunan Demirkazık, 3757 metre yüksekliğindeki bir dağdır. Uzun bir süre Aladağlar'ın en yüksek zirvesi olarak kabul edilmesine rağmen yapılan araştırmalar sonucunda en yüksek zirvenin Kızılkaya olduğu tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1927 tarihinde Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Marianne Martin'den oluşan bir ekip, Demirkazık (3757 m), Kaldı (3736 m), Kızılkaya (3771 m), Alaca (3582 m) ve Eznevit (3550 m) zirvelerine ilk çıkışlarını gerçekleştirmiştir.

Demirkazık zirvesine çıkış sırasında, ekibe köyden Veli Çavuş olarak bilinen bir genç köylü rehberlik etmiştir. Veli Çavuş'un da ekiple birlikte Demirkazık zirvesine çıktığı bilinmektedir. Dolayısıyla Demirkazık zirvesinin bilinen ilk Türk çıkışı 1927 yılında Veli Çavuş'a aittir.

Göllü Dağ

Göllü Dağ

Göllüdağ, Niğde şehir merkezinin 60 km kuzeyinde, Gölcük Beldesi'nde bulunan ve Kömürcü köyünün güneybatı yönünde yer alan sönmüş bir yanardağdır. Yüksekliği 2172 metre olan bu dağın volkan konisinin üst kısmında bir krater çukurluğu bulunmaktadır ve bu kraterin bir kısmında dağa adını veren krater gölü yer almaktadır. Göllüdağ üzerinde geç Hitit medeniyetine (MÖ 8. yüzyıl) tarihlenen yerleşim kalıntıları bulunmaktadır. Bu yerleşim, dağdaki kayaçlardan oluşan bir surla çevrilmiş ve ikinci bir surla önemli yapılar koruma altına alınmıştır. Buradaki yapı kalıntılarında bulunan aslan heykelleri Kayseri Müzesi'nde sergilenmektedir.

1934 yılında başlayan kazılar sonucunda, ilk insanların Afrika'dan Avrupa'ya göç ederken bu alanları kullandığı belirlenmiştir. Göllüdağ'da bol miktarda bulunan obsidiyenin MÖ 8000'li yıllarda Neolitik insanlar tarafından çıkarıldığı, işlendiği ve uzak alanlara (Kıbrıs, Suriye) ticaretinin yapıldığı belirlenmiştir. Obsidiyenin işlendiği alanlar, insanlığın ilk atölyeleridir.

Güroymak'ta sel felaketi: Ahırlar ve tarlalar sular altında! Güroymak'ta sel felaketi: Ahırlar ve tarlalar sular altında!

Hasandağı

Hasandağı

Hasandağı veya Hasan Dağı, deniz seviyesinden 3268 metre yükseklikteki zirvesiyle bir volkanik dağdır. İki büyük krateri olan Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olarak bilinir. Bu kraterlerden çıkan lavlar, Melendiz Dağı'nın büyük bir kısmını oluşturur. Büyük Hasan Dağı'nda iyi korunmuş bir ana krater bulunur ve etrafında parazit koniler yer alır. Küçük Hasan Dağı'nın zirvesi bir Somma durumundadır, yani eski kalderanın sınırlarını teşkil eden dikliklerin artıkları vardır. Bu dağ Aksaray ve Niğde illeri sınırları içindedir ve 1750 metre yüksekliğine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır.

Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşar. Büyük Hasan Dağı, kuzeybatısındaki Aksaray Ovası, batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselerek karakteristik bir doğal görünüm sunar. Dağın doruğunda tipik bir krater bulunur ve kraterin tabanında bir krater gölü yer alır. Daha küçük boyutlu ve yükseltisi daha az olan Küçük Hasan Dağı ise ana volkan konisinin hemen güneydoğusunda yer alır ve doruğunda tipik bir krater bulunur. Hasan Dağı, oldukça taze ve karakteristik volkanik şekilleriyle Türkiye'nin en genç volkan dağları arasındadır ve tarihi çağlardan bu yana durgunluğunu sürdürmektedir. Dağın eteklerinde Antik Roma şehri Nora bulunmaktadır.

Kızılkaya Dağı

Kızılkaya Dağı

Kızılkaya Dağı, Niğde, Kayseri ve Adana illeri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda yer alan bir zirvedir. Toros Dağları'nın en yüksek zirvesidir ve yüksekliği 3771 metredir. Yakın zamana kadar Toros Dağları'nın en yüksek zirvesi olarak bilinen Demirkazık'ın yerini alarak bu unvanı almıştır. 2008 yılında yapılan GPS ölçümleriyle Kızılkaya zirvesinin yüksekliği 3771.418 metre olarak tescil edilmiştir.

Bilinen ilk tırmanışı 1 Ağustos 1927'de Georg Künne ve Wilhelm Martin tarafından gerçekleştirilmiştir. Dağcılar genellikle zirveye ulaşmak için Karayalak Boğazı'ndan yaklaşıp Karasay-Eznevit belini aşarak güneybatı yüzünü kullanır, bu rota en çok tercih edilen klasik rotadır.

Medetsiz Dağı

Medetsiz Dağı

Medetsiz Dağı, Orta Toroslar'da, Bolkar Dağları üzerinde yer alan ve 3524 metre yüksekliğindeki bir dağdır. Bolkar Dağları, Orta Toroslar'ın en yüksek bölümünü oluşturur ve Medetsiz Dağı, bu dağların kuzey doğrultusunda uzanan parçasıdır. Dağın zirvesi, Niğde'nin Ulukışla ilçesi ile Mersin'in Çamlıyayla ilçelerinin sınırında bulunur ve zirvenin Çamlıyayla sınırları içerisinde yer alır. Akdeniz'e olan uzaklığı ise kuş uçuşu 65 kilometredir. Medetsiz Dağı, dağcılık açısından popüler bir zirvedir ve genellikle Ulukışla üzerinden tırmanışa geçilir. Tarsus ilçesine bağlı Gülek köyünden Medetsiz zirveye çıkılırken, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk-Fransız çatışmalarına atfen 37°18′04.16″K 34°43′29.36″D konumunda Karaboğaz Şehitliği düzenlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi