İzmir Körfezi’nin Çiğli açıklarında, kentin kalabalığından uzakta farklı bir manzara saklanıyor. Mavişehir’den tekneyle yaklaşık 25 dakikada ulaşılan Ragıp Paşa Dalyanı, özellikle gün batımında dikkat çeken görüntülere sahne oluyor. Bugünkü sessiz görünümünün arkasında ise Osmanlı döneminden başlayan ve yıllar süren çevresel müdahalelere uzanan bir geçmiş bulunuyor.

Osmanlı'dan İzmir'e Kalan Ada Mirası Kuşların Ve Gün Batımının Adresi Oldu (2)

Hikâyesi Osmanlı dönemine uzanıyor

Manisa kültürü İzmir’e geliyor!
Manisa kültürü İzmir’e geliyor!
İçeriği Görüntüle

Gediz Nehri’nin yatağının değiştirilmesinin ardından alanın padişah fermanıyla Ragıp Paşa’ya verildiği biliniyor. Bölge uzun yıllar balık üretim tesisi olarak kullanıldı.

Zaman içinde yapılan yaklaşık 10 kilometrelik taş set ise Körfez’deki su dolaşımını olumsuz etkiledi. Balık geçişi zorlaştı, su kalitesi düştü ve dere ağızlarında birikintiler oluştu.

Osmanlı'dan İzmir'e Kalan Ada Mirası Kuşların Ve Gün Batımının Adresi Oldu (1)

1982’de karar verildi, yıllar sonra yıkıldı

Yaşanan sorunların ardından Danıştay 1982 yılında yıkım kararı verdi. Ancak kararın uygulanması ekonomik nedenlerle uzun süre gecikti. Çalışmalar 2000’li yıllarda başladı ve 2011’de tamamlandı. Taş duvar kaldırılırken Körfez tabanında biriken yaklaşık 300 bin ton çamur da temizlendi. Böylece bölgedeki su dolaşımı yeniden sağlandı.

Osmanlı'dan İzmir'e Kalan Ada Mirası Kuşların Ve Gün Batımının Adresi Oldu (3)

Doğa alanı yeniden geri aldı

Müdahalenin ardından dalyanda insan etkisi azaldı. Kuşlar ve su canlıları bölgeye yeniden yerleşirken özellikle göç dönemlerinde farklı kuş türleri burada görülmeye başladı.

Bugün Ragıp Paşa Dalyanı sessizliği ve gün batımıyla öne çıkıyor. Kamp yapmak, doğayı gözlemlemek veya şehirden kısa süreliğine uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği noktalardan biri haline geldi.

İzmir’in hemen yanı başında olmasına rağmen çok fazla bilinmeyen dalyan, geçirdiği dönüşümle Körfez’in farklı yüzünü gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi