Van ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nde konumlanmıştır ve 42º 40’ ile 44º 30’ doğu boylamları ile 37º 43’ ile 39º 26’ kuzey enlemleri arasında yer alır. Toplam 19.069 km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir ve ülke topraklarının %2,5'ini oluşturur. Coğrafi olarak, kuzeyde Ağrı, batıda Van Gölü ve Bitlis, güneyde Siirt ve Hakkâri, doğuda ise İran Devleti ile çevrilidir. Peki, Van'da hangi dağlar var?
VAN'DA HANGİ DAĞLAR VAR?
Kavuşşahap Dağları
Kavuşşahap Dağları, diğer adıyla İhtiyarşahap Dağları, Toros Dağları'nın bir uzantısıdır ve Van Gölü'nün güneyinde, Bitlis ve Van illerinin sınırlarında yer alan bir sıradağdır. En yüksek noktası 3650 metre yüksekliğindeki Artos Dağı'dır.
Güneydoğu Toroslar'ın bir parçası olan bu dağlar, Van Gölü'nün yüzeyinden 2000 metre daha yüksektedir. Kavuşşahap Dağları çevresinde, Karasal Doğu Anadolu ve Karasal Akdeniz yağış rejimleri hakimdir. Van çevresi genellikle düşük sıcaklıklı ve kurak-yarı nemli iken, Bitlis çevresi daha ılıman sıcaklıklara ve nemli bir karaktere sahiptir. Yağış miktarı Bitlis'ten (1206 mm/yıl) Van'a (388 mm/yıl) doğru hızla azalmaktadır. Bahçesaray ile Çatak ilçeleri arasında bulunan Arnos Dağı veya diğer adıyla Kepçe Dağı, 3547 metre yüksekliğindedir ve Siirt ile Bitlis illerini birbirinden ayırır. Dağın çevresinde mor renkli muskovitli mika şistleri bulunmaktadır.
Erek Dağı, Van ilinin merkezinde bulunan ve 3204 metre yüksekliğiyle Van ilinin ikinci en yüksek zirvesidir. Van ili dağın eteğine kurulduğundan, ulaşımı kolaydır. Dağın zirvesinde sadece temmuz, ağustos ve eylül aylarında kar bulunmaz. Erek Dağı'ndan, Van Gölü, Süphan Dağı, Artos Dağı, Van ili ve Edremit ilçesi gibi eşsiz manzaralar görülebilir. Dağda doğaya özgü olan Uçkun adlı bitkiler yetişir. Tırmanış için en uygun mevsim yaz aylarıdır. Ayrıca, Erek Dağı büyük ve küçük Erek Dağı olarak ikiye ayrılır.
Artos Dağı veya Çadır Dağı, Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan 3.550 metre yüksekliğindeki sönmüş bir yanardağdır. Güneydoğu Torosların devamı niteliğindedir ve görünümünden dolayı Çadır Dağı olarak da bilinir. Fazla avlanma nedeniyle doğal hayvan varlığı büyük ölçüde azalmış olsa da, ayı, tavşan, keklik ve kurt gibi hayvanlar hala bu bölgede yaşamaktadır. Dağda kurşun cevheri bulunmaktadır. Kelebek çeşitleri bakımından dünyanın en önemli yerlerinden biri olan Artos Dağı, dağcılar için popüler bir destinasyondur. Kükürt yataklarına sahip olması ve zengin kelebek popülasyonu nedeniyle doğa meraklıları ve botanikçiler tarafından sıkça ziyaret edilir. Ayrıca, dağın adı Ermenistan'da bir erkek ismi olarak da kullanılmaktadır.
Meydan Dağı, Van-Ağrı il sınırları içinde, Van Gölü'nün kuzeyinde ve Erciş'in 7 km kuzeybatısında yer alan bir volkan dağıdır. En yüksek noktası Gürgür Dağı zirvesi olup 2778 metre yüksekliğindedir. Meydan Dağı'nın kalderasının tabanı ise 2320 metre yüksekliğindedir. Kalderanın içinde biriktirilen çevre sularıyla bir kaldera gölü oluşmuştur. Bu gölden çıkan sular ise Meydan Deresi'ni oluşturur.