İzmir Oto Galerileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. İzmir’de 5 bin tane vergi levhası var. Onun üç dört katı vergisiz çalışanlarda diyen Dursun; “Yetki belgesi alamamamızın tek nedeni mekan sorunu. İzmir’de bir karış yer kalmadı. Bununla ilgili devlette çalmadığımız kapı kalmadı. Biz projeyle gidiyoruz ama İzmir’deki yöneticilerden sıcaklık göremiyoruz” dedi.
Otomobil fiyatları neden artıyor?
Araç fiyatlarının birden yükselmesinin sebeplerini açıklayan Dursun; “Son 12 yıldan beri fiyatların afaki artışı, sıfır araç bulunmaması hep bu… Yani sanal otomobil alıp satanlardan kaynaklandı. Biz şu anda Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız toplantılarda zaten bunun da dile getiriyoruz. Türkiye genelinde bizim 2 NACE kodumuz vardır galericiler ile ilgili. Yaklaşık 68 bin tane galericinin olduğunu tespit ettik. Bu yılın başında tespit etmiştik ama ben iddia ettim ki bakanlıkta bu 68 bin değil 100 bin değil. Galerici sayısı 2 milyona 3 milyona çıktı. Çünkü herkes bu işi yaptı. Yani yatırım aracı olarak kullandığı için herkes galerici oldu. Bunun belli kuralları olmak zorunda. Yani, bunun belli bir kuralları olması gerektiği defalarca anlattık, anlattık. En sonunda Ticaret Bakanlığı gerçekten düğmeye bastı. Buradan emeği geçen tüm bürokratlara teşekkür ediyorum. Yönetmeliklerin devreye girmesi işe yaradı İnsanlar korktu. Günah keçisi galericiler oldu bu dönemde” açıklamasında bulundu.
“Faizler çok yüksek”
Araç yok diye bir şey yok araç var diyen Dursun; “İkinci eldeki yükselişin sebebi sıfırlarda oynanan oyunlar. Fiyatlar yüzde 10-20’lik düşüş var. Araç almak için şuan doğru zaman. Ancak Hükumetin faizlerle ilgili bir şeyler yapması gerekiyor. 400 bin TL’ye kadar aldığınız aracın yüzde 70’ini kredi kullanabiliyorsunuz. Bu rakamlara araç mı var şimdi? Bunu da 5’e yaklaşan faizlerle aldığın zaman ciddi bir rakama ulaşıyor. Faizler çok yüksek. Araç piyasasında ciddi bir hareketlilik beklemiyoruz. Araç yatırım aracı olmaktan çıktı” dedi.
“İzmir’de bir karış yer kalmadı”
Dursun; “Yetki belgesi olmayan ikinci el araç satamayacak dedik ama başarıya ulaşamadık. Yetki belgesi almanın yegane unsurlarından biri yeterlilik belgesi. Onu aldıktan sonra iş yeri açma ruhsatının olması gerekiyor. İzmir’de 5 bin tane vergi levhası var. Onun üç dört katı vergisiz çalışanlarda var. Yetki belgesi alamamamızın tek nedeni mekan sorunu. Bize sanayileri, ticari alanları açabilirler. İki yılı geçti kooperatif kurduk, oto galericiler sitesi yapmak için. Ancak yer yok. İzmir’de bir karış yer kalmadı. Bununla ilgili devlette çalmadığımız kapı kalmadı. Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik, TOKİ birçok yerden yer talep ettik. 15.08.2020’ye kadar olan vergi levhalarına taahhütname ile yetki belgesi veriyorlar. Ancak 16’sından itibaren vergi levhan varsa bundan faydalanamıyorsun. Ben bunun uzatılmasını, güncellenmesini istiyorum. Bu yapılmazsa kayıt dışı oluşacak. Biz projeyle gidiyoruz ama İzmir’de sıcaklık göremiyoruz. İzmir’deki esnaf onların esnafı. Biz sadece diyanete gönderilmedik. Bir oradan görüş alınmadı bizim meslek grubumuz için. Artık yeter” iafdelerini kullandı.
Motor satışları artıyor!
Sıfır otomobil ve ikinci el satışlarında yükseliş var diyen Dursun; “Ancak motor satışları bunu geride bıraktı. Ekonomi buradan mı vurdu vatandaşı bilmiyoruz. Hafif ticari araçta da satış yüksek. Sektörün en iyi iş yaptığı aylardır ama bu sefer durum öyle değil. Haziran ayından beri siftah yapmayanları biliyorum. Önümüzdeki yıldan da çok umutlu değiliz sıkıntılı bir yıl bekliyor bizi” dedi.