Orman Genel Müdürlüğünün yeni yönetmeliğiyle, ormancılık faaliyetlerinde vahidi fiyatla çalışan orman köylülerine satış gelirinden üretim giderleri düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 10'una kadar ayni veya nakdi destek verilebilecek.
Orman köylülerine yönelik ayni ve nakdi destek uygulamasının usul ve esasları belirlendi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, ormancılık faaliyetlerinde vahidi fiyatla çalışan köylülere, kendi köylerinin sınırları içinde üretilen oduna dayalı orman ürünlerinin satış gelirinden üretim giderleri çıkarıldıktan sonra kalan tutarın yüzde 10'una kadar dağıtım yapılabilecek.
Düzenlemenin amacı, orman köylülerinin yerinde kalkınmasını desteklemek, kırsaldan kente göçü önlemek, köylere geri dönüşü teşvik etmek ve ormancılık faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan iş gücünü artırmak olarak açıklandı.
Destekten kimler yararlanabilecek?
Yönetmelikte destekten yararlanacak kişiler için ikamet ve çalışma şartları belirlendi. Buna göre, dağıtıma konu köyün nüfusuna kayıtlı kişilerin ilgili köyde en az bir yıldır kesintisiz ikamet etmesi gerekiyor.
Başka bir köyün nüfusuna kayıtlı olanların ise destek alabilmesi için dağıtıma konu köyde en az üç yıldır kesintisiz ikamet etmesi şartı aranacak. İkamet koşulunun Orman Genel Müdürlüğünün bilgi sistemi üzerinden tespit edilmesi veya belgelendirilmesi gerekecek.
Bunun yanı sıra kişilerin, ilgili yıl içinde ikamet ettikleri orman köyünün sınırları içerisindeki ormancılık faaliyetlerinden en az birinde sözleşme veya şartnameye dayalı olarak kendi nam ve hesabına ya da kooperatif ortağı sıfatıyla vahidi fiyatla çalışmış olması gerekiyor.
Orman suçu nedeniyle ilgili yıl içerisinde hakkında suç zaptı düzenlenenler ise destekten yararlanamayacak.
Desteğin yarısı eşit, yarısı çalışma tutarına göre dağıtılacak
Dağıtım miktarının hesaplanmasında, köy sınırları içerisinde üretilen oduna dayalı orman ürünlerinin satış gelirinden üretim giderleri düşüldükten sonra kalan tutar esas alınacak.
Belirlenen dağıtım miktarının yüzde 50'si, hak sahibi listesinde bulunan kişiler arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kalan yüzde 50 ise kişilerin ilgili yıl içinde ormancılık faaliyetlerinde yaptıkları çalışmalar karşılığında aldıkları hakediş tutarları dikkate alınarak dağıtılacak.
Hak sahipleri listesi, ilgili orman işletme müdürlüğünde oluşturulacak komisyon tarafından hazırlanacak ve işletme müdürünün onayına sunulacak.
Ödemeler banka hesaplarına yatırılacak
Yönetmelik kapsamında dağıtım oranı ve desteğin ayni ya da nakdi olarak verilme şekli her yıl Tarım ve Orman Bakanı tarafından belirlenecek.
Nakdi ödemeler, gerekli kanuni kesintiler yapıldıktan sonra hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacak. Desteğin ayni olarak verilmesine karar verilmesi halinde ise araç, gereç, ekipman, kişisel koruyucu donanım ve akaryakıt gibi ihtiyaçlar karşılanabilecek.
Ayni olarak verilecek malzemelerin toplam bedeli, ilgili kişi için hesaplanan nakdi destek tutarını aşamayacak.
Kişi başına yıllık destek sınırı belirlendi
Yönetmeliğe göre, her bir hak sahibine yapılacak ayni ve nakdi dağıtımın yıllık toplamı, ilgili yıl için belirlenen aylık net asgari ücretin bir aylık tutarını geçemeyecek.
Aynı yıl içerisinde birden fazla asgari ücret belirlenmesi halinde ise aylık net asgari ücret tutarlarının ortalaması dikkate alınacak.
Yanık sahalardan elde edilen oduna dayalı orman ürünlerinin satış gelirleri destek hesaplamasına dahil edilmeyecek. Yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.





