Son Mühür - Osman Günden / İzmir Büyükşehir Belediyesi, bazı basın organlarında yer alan Körfez’e deşarj edilen suyun evsel atık su olduğu iddialarına karşı yaptığı açıklamayla, bilimsel verilere dayalı bir yanıt verdi. Belediyenin resmi verilerine göre, söz konusu suyun yağmur suyu olduğu ve kirlilik içermediği belgelerle kanıtlandı.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (3)İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarı’nın sahil şeridindeki yağmur suyu hatlarından biriken ve kirlilik içermeyen suların denize deşarj edilmesine ilişkin görüntüler üzerinden yürütülen dezenformasyon çalışmalarına yanıt verdi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü, Körfez'e deşarj edilen suyun evsel atık su değil, yağmur suyu olduğunu ortaya koyan analiz sonuçlarını paylaştı.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (5)

Konuya ilişkin açıklamayı, İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler yaptı. Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan numunelerin analiz edildiğini, çıkan sonuçların suyun evsel atık su değil, yağmur suyu standartlarında olduğunu bilimsel raporlarla kanıtladığını söyledi.

Yağmur suyu, evsel atık su değil

11 Mart Salı günü bazı basın kuruluşları, Körfez’e evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği iddiasıyla haberler yayımlamış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise İZSU Genel Müdürlüğü’ne cezai yaptırım uygulanmasına yol açan bir açıklama yapmıştı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan bilimsel raporları kamuoyu ile paylaştı.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (4)İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerde, söz konusu suyun evsel atık değil, yağmur suyu standartlarında olduğu tespit edildi. TÜRKAK tarafından akredite edilen laboratuvarlarda yapılan testlerin ardından suyun, evsel atık su değil, yağmur suyu olarak değerlendirildiği net bir şekilde ortaya kondu.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (9)Su kaynağından alınan numuneler üzerine yapılan testler

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan örneklerle yapılan analizlerin sonuçlarını açıkladı. Güler, “Terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yapıldı ve yağmur suyu standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil, rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmursuyu” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (7)Yağmur suyu sistemi nasıl çalışıyor?

Dr. Işıkhan Güler, Kemeraltı bölgesindeki yağmur suyu deşarj sistemini de açıkladı. Güler, Kemeraltı bölgesindeki sistemin, yağmur suyu ve atık suyu ayrı toplayan iki ayrı sistemden oluştuğunu belirtti. Aşırı yağışlar sırasında, İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelen yağmur sularının Kemeraltı’na baskınlara yol açmaması için terfi merkezinde biriktirildiğini ve belli bir seviyeye geldiğinde bu suların denize deşarj edildiğini ifade etti.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (8)Dr. Güler, “Bu sürekli olan bir durum değil. Terfi merkezinde biriktirilen yağmur suları belli bir seviyeye geldiği zaman taşkınlara sebebiyet verilmemesi için denize yağmur suyu deşarj ediliyor. Derelerdeki sistem gibi düşünebilir. Kemeraltı’ndan gelen ve denize dökülen sular yağmur sularıdır. Atık su değildir” dedi.

Laboratuvar sonuçları: Suyun temiz olduğu belgeleniyor

Güler, görüntülerde görülen koyu renkli suyun, yağmurun getirdiği tabandaki malzemeler olduğunu açıkladı. Bu malzemenin terfi merkezinin dibinde biriktiğini belirten Güler, “Videolarda ilk önce koyu renkli gelen bir su var. Bu su yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor, daha sonra normal rengine dönüyor” dedi.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (6)Dr. Güler, yapılan analizlerin sonuçlarını da paylaştı ve şunları söyledi: “Bizler terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yaptık ve tamamen temiz su standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Kirli değil, temiz su. Temiz su ölçüsünde denize verilmesinde bir sıkıntı yok. Ekosisteme bir zararı yok. Yağmur suları altyapı ne olursa olsun denize gidecek. Doğal döngünün bir parçası.”

Temiz su standartlarında deşarj

Dr. Güler, her yağmur yağdığında denize akan derelerden gelen suların da benzer şekilde rüsubatlı olduğunu vurguladı. “Zaten video da görüldüğü üzere öncelikle yağmursuyu terfi istasyonu deposunda rüsubatlı malzeme deşarj ettiği için kahverengi renkli akıyor, daha sonra suyun rengi berraklaşıyor. Ekteki planlarda da görüldüğü üzere buradaki deşarj hattı yağmursuyu şebekesinin deşarj hattıdır” dedi.

Büyükşehir Yağmursuyunu Belgeledi (1)Tüm değerler sınırın altında

İZSU tarafından yapılan laboratuvar testlerinin sonuçları da, suyun arıtılmamış evsel atık suya kıyasla temiz olduğunu doğruladı. Değerlendirme bölümünde, arıtılmamış evsel atık su kirlilik parametreleriyle karşılaştırıldığında, söz konusu suyun evsel atık su olmadığı açıkça ortaya kondu. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 15 mg/L değerinin altında çıkarken, toplam askıda katı madde miktarı da 25 mg/L olarak ölçüldü. Fosfor ve azot miktarlarının ise sınır değerlerin çok altında olduğu gözlemlendi.

Bu sonuçlarla birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur sularının deşarjının doğrudan ekosisteme zarar vermediğini, doğal döngünün bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Osman Günden