Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Konak’ın Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan iki parseldeki yapılaşmaya ilişkin başvuruyu değerlendirdi. Kurulun 11 Haziran 2026 tarihli kararına göre, 868 ada 8 parselde yapılması planlanan yeni yapı, bitişiğindeki tescilli taşınmazla uyumlu olacak şekilde projelendirilecek.
Kararda, komşu 868 ada 9 parselde bulunan yapının 2008 yılında ikinci grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildiği belirtildi. İki yapının bitişik ve ortak çatılı olması nedeniyle yeni binanın mimari özelliklerinin de mevcut yapıyla uyumlu olması gerektiği ifade edildi.
Yeni proje önce belediyeye sunulacak
Kurul, yeni yapıya ilişkin mimari projenin hazırlanmasını ve ilgili belediyenin ön onayının alınmasını kararlaştırdı. Belediye onayının ardından projenin yeniden Koruma Kuruluna iletilmesi gerekecek.
Kararla ayrıca, 868 ada 8 parseldeki taşınmazın bulunduğu alanın koruma sınırlarının belirlenmesi ve ilgili tapu kayıtlarına “korunma alanındadır” şerhinin eklenmesi hükme bağlandı.
Kararda yer alan ifadeler ise şöyle:
İzmir İli, Konak İlçesi, Güzelyalı Mahallesi, tapunun 868 ada, 9 parselinde kayıtlı, İzmir Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 25.07.2008 tarih ve 3406 sayılı kararı ile 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen 868 ada, 8 parselin bitişiğinde yer alan, özel mülkiyete ait taşınmaza ilişkin olarak alınan 23.11.2022 tarih ve 14922 sayılı kararda “...8 ve 9 parseldeki taşınmazların ikiz yapı niteliğinde ve ortak çatıya sahip oldukları anlaşıldığından 25.07.2008 tarih ve 3406 sayılı karar doğrultusunda 9 parselde yapılacak yeni yapının 8 parseldeki yapının gabarisine ve cephe karakteri ile aynı olacak şekilde mimari projesinin hazırlanmasına...” ibaresinin bulunduğunun, ancak taşınmazın dış cephesinin 3194 sayılı İmar Kanunu’na istinaden merdiven nişi şeklinde olacak şekilde arka bahçe kotlarının uygun olma şartlarına uygun olması gerektiğinden belirtilerek mimari projeye ilişkin Belediyesince ön onayı yapılmadığının bildirildiği ve bu duruma ilişkin mimari projede ne yapılması gerektiğine dair görüş verilmesinin istendiği ilgilisinin 04.06.2026 tarihli başvurusu ile Müdürlük evrakına 10.06.2026 tarih ve 4306853 sayı ile kayıtlı uzman raporu okundu, ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda;
İzmir İli, Konak İlçesi, Güzelyalı Mahallesi, tapunun 868 ada, 8 parselinde kayıtlı taşınmazın korunma alanının kararımız eki krokide doğrultusunda belirlenmesine, korunma alanında kalan taşınmazların tapu kayıtlarına “korunma alanındadır” şerhinin eklenmesine, kararımız eki krokide 8 parselin korunma alanında bulunan 9 parselde kayıtlı, özel mülkiyete ait taşınmazda yapılacak olan yeni yapının, 23.11.2022 tarih ve 14922 sayılı, 25.07.2008 tarih ve 3406 sayılı karar doğrultusunda bitişiğindeki tescilli 8 parseldeki yapının gabari ve cephe karakteri aynı olacak şekilde mimari projesinin hazırlanarak, ilgili Belediyesinin ön onayını takiben iletilmesine karar verildi.





