Dijital Vurgun: MIT mezunu 2 kardeş 12 saniyede 25 milyon dolarlık kripto para çaldı Dijital Vurgun: MIT mezunu 2 kardeş 12 saniyede 25 milyon dolarlık kripto para çaldı

Latin Amerika ve Karayipler ekonomileri için yayımlanan "Rekabet: Büyümenin Eksik Halkası mı?" başlıklı rapor, Dünya Bankası tarafından kaleme alındı. Raporda, bölgenin ekonomik olarak kritik bir noktada olduğu vurgulanarak, son yıllarda ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen büyüme hızının yavaşlamasının ilerlemeyi zorlaştırdığı ve durumu düzeltmek için acil adımların atılması gerektiği belirtildi.

Büyümeyi etkileyen faktörler

Bölgenin ekonomik büyüme oranlarının 2024'te %1,6, 2025'te %2,7 ve 2026'da %2,6 olması beklenirken, bu rakamların dünya genelinde diğer bölgelerle kıyaslandığında en düşük seviyelerde olduğu ve refahı artırmak için yetersiz olduğu ifade edildi. Ayrıca, sosyal transferlerdeki azalma ve ücretlerin salgın öncesine henüz ulaşamaması gibi nedenlerle birçok hane halkının baskı altında olduğu vurgulandı.

Raporda, büyümeyi etkileyen faktörler arasında düşük yatırım ve iç tüketim seviyeleri, yüksek faiz oranları, mali açıkların artması, düşen emtia fiyatları ve ABD, Çin, Avrupa ve diğer G7 ülkeleri gibi önemli ortakların beklentilerindeki belirsizliklerin rol oynadığı belirtildi.

Reformların kritik önemde olduğuna dikkat çekilen raporda, bölgede yıllardır sürdürülen sağlam makroekonomik reformların enflasyon yönetimi konusunda parlak bir nokta olduğu ifade edildi. Ancak, Arjantin ve Venezuela gibi ülkeler dışında bölgede enflasyonun %3,5 seviyesinde olduğu belirtilerek, enflasyon beklentilerinin sabit kaldığı ve merkez bankası hedeflerine 2024'te ulaşılmasının beklendiği bildirildi. Raporda, bölgenin ekonomilerini canlandırmak için uzun süredir devam eden zorluklarla başa çıkması gerektiği vurgulanarak, altyapı, eğitim ve ticarette reformların önemine dikkat çekildi. Ayrıca, daha iyi rekabet politikalarının ekonominin canlanması ve yatırımcı güveninin geri kazanılması için önemli olduğu vurgulandı.

Rekabetin, sağlam politikalar, kurumlar ve insan kaynakları ile desteklendiğinde şirketlerin yenilik yapabileceği, daha verimli hale gelebileceği ve teknolojik ilerlemeler sağlayabileceği belirtildi. Bölgedeki düşük rekabet düzeyinin yenilikçiliği ve üretkenliği baltaladığına değinilen raporda, rekabet çerçevelerini iyileştirmek ve bölgenin küresel pazardaki konumunu güçlendirmek için önerilerde bulunuldu. Bunlar arasında, rekabet kurumlarının güçlendirilmesi, inovasyon politikalarının desteklenmesi ve yönetim becerilerinin artırılması gibi eylemler yer aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ