Çiftçi-Sen 2026 yılı kuru üzüm alım fiyatlarındaki fark nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını vurguladığı basın açıklamasında, artan maliyetlerin de çiftçinin belini büktüğünü kaydetti. Sendika “Umutla hasat dönemini bekliyoruz” başlığı altında yaptığı açıklamada, ürün ne olursa olsun üreticilerin yeterli gelir elde edemediklerini ve borçlanarak bir sonraki hasat dönemine hazırlandıklarını belirtti.

Markette Zam Şampiyonu Yumurta, İndirim Şampiyonu Biber! İşte Ağustos 2026 Üretici Market Fiyat Tablosu
Markette Zam Şampiyonu Yumurta, İndirim Şampiyonu Biber! İşte Ağustos 2026 Üretici Market Fiyat Tablosu
İçeriği Görüntüle

Sendika açıklamasında; 2025 yılında yaşanan iklim krizinin neden olduğu aşırı soğuk ve don olaylarının, ürün kalitesi ve rekoltesinde ciddi kayıplar verilmesine neden olduğunu kaydetti. Bu durumun üreticiye borç yükü olarak geri döndüğünü vurgulayan sendika, üreticilerin umudunun ise bu yıla kaldığını söyledi.

Maliyet arttı alım fiyatı düştü

TARİŞ’in geçmiş yıllardaki kuru üzüm avans alım fiyatlarına da yer veren Çiftçi-Sen, 2024 yılında kuru üzüm için kilogram başına 100 TL, 2025 yılında ise 120 TL avans alım fiyatı açıklanırken, 2026 yılı için bu fiyatı 80 TL brüt olarak belirlenmesine sert tepki gösterdi.

Açıklamada, TARİŞ’in bu fiyattan üyelerinin tüm kuru üzümlerini almayacağı, TARİŞ’e borcu bulunan üyelerin ürünlerinin alınmasına öncelik verileceği ve borç miktarından daha fazla ürün alınmayacağı ileri sürüldü.

Çiftçi ırgat oldu

Çiftçi-Sen yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Üretim maliyetleri ise; dövize endeksli mazot, kimyasal ilaç(zehir) olmak üzere geçmiş yıllara göre 0/0 40-60 arası artmıştır, artmaya da devam etmektedir. Maliyetlerimizin bu kadar çok artmasına rağmen TARİŞ’in geçmiş yıllara göre daha düşük avans fiyatı açıklaması uygulanan, küçük çiftçileri üretimden kopartan Tarım Politikalarına destek olması demektir. Üzüm üreticilerine “ üretimden vazgeç, bağlarını sök, toprağını enerji şirketlerine, maden şirketlerine, gıda şirketlerine yok pahasına sat demektir. Çiftçileri kendi toprağında ırgat haline getirmektir. Böylelikle şirketlerin gıdayı kontrolü kolaylaşacak yoksulların gıdaya erişimi zorlaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerden Tari̇ş’in Üzüm Fiyatına Sert Tepki (2)

Yatırımlar asit yağmuru

Uygulanan enerji ve maden yatırımlarının olumsuz etkilerinin de bağcıların maliyetlerini arttırdığını belirten sendika, “Bu yatırımların asit yağmuru olarak yağması nedeniyle bağcılar ürünlerini korumak için daha fazla kimyasal zehir kullanımına ve naylon örtülere mahkum edilmektedir. Bu da maliyetlerini ister istemez arttırmaktadır. İktidar ise enerji ve maden yatırımlarını teşvik ederek üreticilerin değil, şirketlerin yanında durmaktadır. Uygulanan tarım politikalarıyla ürün desenlerinin bozulması (biyoçeşitliliğin yok edilmesi) de bağ alanlarının çoğalmasına neden olmuştur” dedi

Referans fiyat 151,50 TL

2026 yılı kuru üzümünün ortalama kilogram maliyetinin en az 93 TL olduğunu açıklayan Çiftçi-Sen, üreticilerin üretime devam edebilmesi için maliyetin üzerine yüzde 25 kar payı ve yüzde 30 insanca yaşam payı eklenmesi gerektiğini belirtti. Bu hesaplama üzerinden kuru üzüm için en az 151,50 TL/kg referans taban fiyatı belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi