Son Mühür / Atakan Başpehlivan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, 10. sınıf Coğrafya ders kitabında Kanal İstanbul’un anlatılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu aktararak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i sert bir dille eleştirerek, önemli açıklamalarda bulundu.
Suat Özçağdaş: Siyasi sloganlarını eğitim sisteminin merkezine yerleştirdiler
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarafsızlığını yitirdiğini vurgulayan ve siyasal sloganların eğitim sisteminin merkezine yerleştirildiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, “Ülkemizde ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı ve kendisine bağlı tüm kurumlar tarafsızlığını yitirmiş, nesnel ve bilimsel hareket edemez hale gelmiş, hak etmeden elde ettikleri koltukları bırakmama sevdasıyla eğitimi siyasete alet etmek için çalışan kişilerin elinde tehlikeli bir araç haline dönüşmüştür. Bu nedenle, her gün, Bakan Yusuf Tekin ve kendi zihniyetindeki insanlarla doldurduğu kadroların yeni bir icraatıyla karşı karşıya kalıyoruz.
Atanmış Bakan ve yerleştirdiği kadrolar, ulusal eğitim programının adına AK Parti’nin seçim sloganını yerleştirdi. Üstelik bunu da “beni Cumhurbaşkanı atadı, tabi ki onun için çalışacağım” diye savundu. Milli Eğitim Bakanı’nın görevinin siyasi iktidara değil; ülkeye ve çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkına hizmet etmek olduğunu her gün hatırlatsak da anlatamadık. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında uygulamaya koydukları bilimsellikten uzak, program geliştirme ilkelerine uymadan hazırlanan, hiçbir pilot çalışması yapılmamış, yazarları bile belli olmayan programlarla siyasi sloganlarını eğitim sisteminin tam merkezine yerleştirdiler.” dedi.
Bilimsel ve laik bir eğitim sisteminden vazgeçmeyeceğiz
Ayrıca, Kanal İstanbul’un siyasi bir propaganda aracı olduğunun altını çizerek, rant projesi olduğunu aktaran CHP’li Suat Özçağdaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kanal İstanbul henüz gerçekleşmemiş bir parti projesi, bir siyasi propaganda aracıdır. Doğaya, su kaynaklarına ve İstanbul’a vereceği zarar nedeniyle bilim insanlarının, şehir plancılarının ve çevre örgütlerinin karşı çıktığı, kamuoyunun büyük kesimince reddedilen, ülkemizin milyarca dolar zarara uğramasına neden olacak, milli güvenlik tehdidi oluşturan bir rant projesidir.
Henüz uygulanmamış, bu denli tartışmalı bir projenin ders kitaplarında yer alması asla kabul edilemez. Ders kitapları objektif ve bilimsel bilgi sunmak, eleştirel düşünme becerisi kazandırmak, bilimsel sorgulamalara alan açmak amacıyla hazırlanır; iktidarın reklam panosu gibi kullanılamaz. Çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkı, hiçbir siyasi partinin propagandasına alet edilemez.
Eğitimi bilimsellikten uzaklaştırıp siyasallaştırmak için çalışan; sorgulayan, eleştiren bir nesil yerine itaatkar ve kanaatkar bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen bu zihniyetle her alanda, tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Çağdaş, tarafsız, bilimsel ve laik bir eğitim sisteminden asla vazgeçmeyeceğiz.”





