19. Akdeniz Oyunları’nda millilerimiz adeta tarih yazdı.  Kazandıkları müsabakalarla gururumuz oldular. Katılan ülkeler arasında Türkiye en fazla madalya alan ülke oldu. Özellikle cimnastik takımımız İzmirlileri heyecanlandırdı.

Son Mühür/ Ömre Bedel

İzmirli Cimnastikçiler, Ülkemizin Akdeniz Oyunlarındaki tarihinde bir ilke imza atarak takım halinde zirveye oturdu.

25 Haziran’da başlayıp 5 Temmuz’da biten oyunlarda, İzmirli antrenör Yılmaz Göktekin önderliğinde, Dünya ve Avrupa şampiyonu İbrahim Çolak, çift Avrupa şampiyonu olan ve 2020 tokyo olimpiyat üçüncüsü Ferhat Arıcan, Dünya ikincisi Ahmet Önder, Mısır asıllı Adem Asil ve Sercan Demir’den oluşan Ay Yıldızlı ekip bireysel finallerde de Cezayir’i salladı.

Millilerimiz 4 altın, 3 gümüş, 3 bronz madalya ile finalleri tamamlarken, toplamda 11 madalya ile 251,25 puan alarak İtalya, Fransa ve İspanya gibi dev ülkelerin de içinde bulunduğu 21 ülkeyi geride bırakarak Türkiye’nin gururu oldular. 

Hepsi Ayrı Bir Yetenek…   

Tarihte ilk kez Cimnastikte tüm aletlerde madalya alan millilerimizin hepsi birbirinden değerli.

Adem Asil, genel tasnif ve atlama masasında altın, halka ve barfikste gümüş, yer aletinde ise bronz madalyaya ulaşarak takım altınıyla birlikte oyunlarda toplam 6 madalya kazandı. 

Ferhat Arıcan, takım yarışlarındaki altınla birlikte paralel barda altın, kulplu beygirde bronz alarak oyunları 3 madalyayla tamamladı.

 İbrahim Çolak, takım yarışlarında altın, bireyselde yine halka aletinde altına el koydu.

 Ahmet Önder, takım yarışlarında altın,yer aletinde gümüş, barfikste bronz madalya ile kucaklaştı.

Sercan Demir, takım yarışlarında altın madalya ile Akdeniz Oyunları’nı tamamladı.

Cimnastiğin Efendileri…

19. Akdeniz Oyunları’nda ülkemizi gururlandıran Ay Yıldızlı muhteşem beşli, sosyal ilişkileri ve centilmen davranışları ile de gönülleri fethetti. Hem takım arkadaşları ile olan dayanışmaları, hem de rakip olmalarına rağmen diğer milletlerden gelen sporculara karşı sergiledikleri tutumları ile sporun anlamını bizlere bir kez daha hatırlattı. Sporcumuz Adem Asil’in, zorlu bir rakibi olan, ancak aldığı puanla sıralamanın altına düşen milli sporcuyu teselli etmesi hafızamızda güzel bir kare olarak kalacak. Tüm takımın rakip sporcularla birbirlerini tebrik etmeleri, yarışma anında yardımlaşmaları ve samimi davranışları Türk Sporunu ve sporcusunu tanıtmada büyük örnek teşkil etti. 

Adı mücevher taşa yazılan Atamızın söylediği; “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” cümlesine tam anlamıyla uyan İzmirli milliler her anlamda gurur kaynağımız oldu.

Öyle güzel yürüdünüz ki o kürsüye; bütün dünya sizi dinledi, yer dinledi, gök dinledi, Akdeniz dinledi… Yürüyün arkadaşlar arkanızda koca bir Ay Yıldız var…

Dünden Bugüne Akdeniz Oyunları…

Akdeniz Oyunları ilk kez 5-12 Ekim 1951 tarihleri arasında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi. Bugüne kadar düzenlenmiş olan Akdeniz Oyunları'na katılan Türkiye, 1971'de 6. Akdeniz Oyunları'na İzmir’de ve 17. Akdeniz Oyunları'na Mersin'de, ev sahipliği yaptı.

Bugüne kadar düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda, kazandığı toplam madalya sayısıyla İtalya başrol oynamıştı. Türkiye de İtalya ve İspanya’dan sonra podyumda yerini almıştı. Ancak 19. Akdeniz Oyunları’nda muhteşem sporcuların azmi sayesinde tüm branşlarda aldığımız madalyalarla sıralamayı değiştirdik ve zirveye yerleştik.

Tam Destek…

Geçen günlere nazaran sporcu sayımızdaki artış oldukça sevindirici bir tablo oluşturuyor. Sporcu sayısı arttıkça hem katıldığımız organizasyon sayısı artıyor hem de çeşitli organizasyonlara ev sahibi olma şansımız…

Bu gelişmeler ülkemizdeki spor gelişimi açısından oldukça değerli. Spora ve sporcuya biraz daha sahip çıkabiliriz. Çok yetenekli sporcular olmasına rağmen sponsor bulamadıkları için başarılarını tescilleyecek arenalara gidemiyorlar. Sporla vedalaşıp yaşam mücadelesine dalıyorlar. Ancak şanslı olan birkaç atlet ilerleme şansı bulabiliyor. Başarı sadece şansla değil birliktelikle gelir. Güçlü firmalardan ve şirketlerden,  bir sporcu dahi olsa desteklemelerini temenni ediyorum. Az veya küçük demeden destekleyelim. Bir pirinç tanesinin neleri değiştirebileceğini tahmin bile edemezsiniz.

Akdeniz Oyunları’nda sayımız birçok ülkeye göre az olmasına rağmen en fazla altın alan ve birinci sıraya yerleşen ülke konumuna geldik. Tüm dileğim orada kazanılan altın madalyaların ışığının, gelmekte olan sporculara yol göstermesi, firma sahiplerinin bakışını aydınlatmasıdır.

Spora ve Sporcuya destek olalım…